Πάμε διακοπές σε τέσσερα μικρά ελληνικά νησιά

Advertisement

Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να φεύγεις από την πόλη στην καλοξαιρινή σου άδεια και να πρέπει να οδηγήσεις 30 λεπτά για να πας στην παραλία, να μην βρίσκεις να παρκάρεις το βράδυ που θέλεις να πιεις ένα ποτό και στη θάλασσα να παίζονται τρία τουρνουά ρακέτας πάνω από το κεφάλι σου.

Γι’ αυτό ανακαλύπτουμε και σας προτείνουμε μικρά, ελληνικά νησάκια που υπόσχονται να σας ξεκουράσουν από όλα τα παραπάνω.

Δονούσα: διακοπές σε xs συσκευασία

Ένα τόσο μικρό νησί που εκτείνεται σε λιγότερο από 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι σίγουρο ότι θα σας χαρίσει ήρεμες διακοπές, χωρίς πολλές μετακινήσεις και άγχος να το γυρίσετε.

Advertisement

Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με το βαρκάκι, έτσι ώστε να δείτε τις εντυπωσιακές σπηλιές Φοκοσπηλιά και σπηλιά του Τοίχου κι αν αγαπάτε το ελεύθερο κάμπινγκ, σας περιμένει η παραλία του Κέδρου και το Λιβάδι (για τους πιο σκληροπυρηνικούς).

Αλλιώς, δωμάτια θα βρείτε στο λιμάνι στην παραλία του Σταυρού κι από εκεί μπορείτε να κάνετε βόλτα στη μικρή του Χώρα, να γνωρίσετε κάποιους από τους περίπου 150 μόνιμους κατοίκους του, να κάνετε μπάνιο στις παραλίες Φύκιο και Τρυπητή και να φάτε οπωσδήποτε ντόπιες νοστιμιές στην Κόρη του Κυρ-Μιχάλη, στη Μερσίνη.

Advertisement

Ανάφη: διακοπές με θέα

Ένα από τα πιο low-profile κυκλαδίτικα νησιά, στη νοτιοανατολική άκρη του συμπλέγματος, η Ανάφη αποτελεί άλλον ένα προορισμό που δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου.

Οι παραλίες της βρίσκονται στη σειρά και είναι εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο σε κοντινές αποστάσεις, με το Κλεισίδι να είναι το πιο κοντινό στο λιμάνι με όμορφα νερά και να ακολουθούν το Κατσούνι και η παραλία Φλαμουρού στις οποίες φτάνετε με μονοπάτι από το Κλεισίδι, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο.

Η Χώρα είναι όμορφη και μικρή, ιδανική και βολική για διαμονή, αλλά υπάρχει κι εδώ η επιλογή του ελεύθερου κάμπινγκ στην παραλία του Ρούκουνα, που μαζεύεται κόσμος διαφόρων ηλικιών, κυρίως νεότερων.

Advertisement

Το καλύτερο μπάνιο, όμως, θα το κάνετε στους Άγιους Ανάργυρους, ενώ μια ακόμη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε στην Ανάφη είναι η πεζοπορία περίπου 1,5 ώρας και εξερεύνηση του βράχου του Καλάμου, στο ανατολικό άκρο του νησιού.

Από εκεί, η θέα όλου του νησιού είναι απερίγραπτη, ενώ πολλοί επιλέγουν να κατασκηνώσουν εκεί το βράδυ στο ψηλότερο σημείο του βράχου, έτσι ώστε να προλάβουν την ανατολή και το ανεπανάληπτο θέαμα.

Advertisement

Παξοί: διακοπές σαν παραμύθι

Κάτι το στοιχείο της φύσης, κάτι το λιλιπούτειο μέγεθος, κάτι οι παραλίες με τα πράσινα νερά, οι Παξοί μοιάζουν σαν προορισμός που δεν ανήκει στην πραγματικότητα, ένα πραγματικό στολίδι του Ιονίου.

Ο Γάιος -η πρωτεύουσα του νησιού που προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο- όπως και όλο το νησί, χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, ενώ οι παραλίες με τα πράσινα κρυστάλλινα νερά και τα βότσαλα είναι πολύ ιδιαίτερες.

Σε κοντινή απόσταση είναι η Λάκκα και ο Λογγός, οι δύο ακόμη οικισμοί του νησιού που πρέπει να επισκεφτείτε και να κάνετε τη βόλτα σας, ενώ αποκορύφωμα είναι οι Αντίπαξοι, όπου πάτε με καραβάκι για μπάνιο.

Advertisement

Εκεί, θα κατεβείτε στην παραλία Βουτούμι που θα σας ξανασυστήσει με την απόχρωση του turquoise au naturel, όσο εσείς τρίβετε τα μάτια σας.

Αλόννησος: διακοπές παρέα με… Μονάχους-Μονάχους

Δεν είναι τυχαίο που η Αλόννησος κρατά αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον, με τους σκανδιναβούς τουρίστες, μάλιστα, να την έχουν ψηλά στις προτιμήσεις.

Advertisement

Το ήσυχο νησί των Σποράδων, εκτός του ότι κερδίζει συνεχώς διακρίσεις για την περιβαλλοντική ευαισθησία του, είναι και ένας τόπος που θα σας μαγέψει από το πρώτο κιόλας βήμα στο λιμάνι του.

Πράσινο, οικονομικό, με πανέμορφες παραλίες, όπως τα μπλε νερά του Αγίου Δημητρίου, η οικογενειακή Χρυσή Μηλιά και η απομονωμένη, παρθένα παραλία Τουρκονέρι, θα σας καλύψει από κάθε άποψη.

Μοναδική είναι, επίσης και η Χώρα του, υπερυψωμένη στην κορυφή ενός λόφου, όπου θα μπορέσετε να θαυμάσετε εκτός από την αρχιτεκτονική των πυκνοχτισμένων σπιτιών -που ποικίλλει από ενετική σε πηλιορείτικη, νεοκλασική και αγροτική- και υπέροχη θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Advertisement

Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και να απολαύσετε από εκεί μια θέα που θα σας συνοδεύει όλο το χειμώνα, όπως και να επισκεφτείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας, και να δείτε από κοντά τη μεσογειακή φώκια.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement