Εσείς είστε σίγουροι ότι πίνετε σωστά την μπίρα σας;

Advertisement

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να πιει κάποιος μπίρα. Λάθος! Και το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να μην την απολαμβάνετε όσο θα μπορούσατε.

Πριν πούμε «στην υγειά μας», υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, από το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι το περιβάλλον στο οποίο θα την απολαύσουμε. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Περιβάλλον και προετοιμασία

Πρώτ’ απ’ όλα, για να απολαύσετε την μπίρα σας θα πρέπει να είστε χαλαροί, σε ένα μέρος που σας εμπνέει, χωρίς πολλά πράγματα να σας τραβούν την προσοχή, ώστε η μπίρα να έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Advertisement

Ένας εύκολος τρόπος να προετοιμάσετε τον ουρανίσκο σας, ειδικά αν δοκιμάζετε πολλές μπίρες, είναι να ξεπλένετε με λίγο νερό και να τρώτε κράκερ χωρίς αλάτι ή γαλλικό ψωμί στο ενδιάμεσο. Έτσι θα «καθαρίσετε» τη γεύση σας, ώστε να περάσετε στην επόμενη μπίρα.

Αν έχετε ήδη καταναλώσει κάποιο πικάντικο ή λιπαρό γεύμα, καλό θα ήταν να μην προχωρήσετε σε γευσιγνωσία, γιατί το σοκ του ουρανίσκου σας, δεν θα σας αφήσει να τη γευτείτε όπως πρέπει. Το τσιγάρο, επίσης, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που θα γευτείτε μια μπίρα –κι όχι μόνο.

Το σωστό ποτήρι

Καταρχάς να πούμε ότι είναι πάντα καλύτερο να πίνετε την μπίρα σας από ποτήρι κι όχι από το μπουκάλι, κάτι που ισχύει ειδικά αν το μπουκάλι έχει σκούρο χρώμα. Μην απασχολείστε πολύ με το να ταιριάξετε το σωστό ποτήρι με την μπίρα που πίνετε.

Advertisement

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλασικό ίσιο, μεγάλο ποτήρι μπίρας αρκεί, ενώ μπορείτε να πιείτε τις περισσότερες μπίρες και σε ένα μεγάλο ποτήρι τύπου κρασιού. Ο στόχος σας πρέπει να είναι πάντα να βλέπετε την μπίρα και το χρώμα της και το ποτήρι σας να είναι καθαρό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ τη γεύση, είναι η θερμοκρασία. Αν η μπίρα σας είναι πολύ κρύα, θα παγώσουν οι γευστικοί σας κάλυκες, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία ενισχύει το ανθρακικό, την ξηρότητα και την πικράδα της μπίρας, Όλα αυτά συμβάλλουν στο να μην νιώσετε καλά τη γεύση της.

Η σωστή θερμοκρασία ενισχύει τη γεύση της, τη γλυκύτητα, την οξύτητα, το άρωμα μιας μπίρας και πρέπει να θυμάστε ότι οι Lager είναι καλύτερο να καταναλώνονται στους 4-7 βαθμούς Κελσίου, οι Ale στους 10 βαθμούς και οι πιο δυνατές ale στους 12-15 βαθμούς ή σε θερμοκρασία κελαριού.

Advertisement

Για να είστε σίγουροι ότι η μπίρα σας είναι έτοιμη, βγάλτε την από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τη δοκιμάσετε. Αν δεν είναι πλέον κρύα, βάλτε τη σε έναν κουβά με παγάκια για 15 λεπτά.

Πώς να τη βάζετε στο ποτήρι

Κάτι που αξίζει να θυμάστε πάντα, είναι ότι η μπίρα είναι σχεδιασμένη να κάνει αφρό. Μην τη βάζετε στο ποτήρι σας, λοιπόν, έτσι ώστε να απαλλαχτείτε από αυτόν. Κρατήστε το ποτήρι σας στις 45 μοίρες και αφήστε τη να χυθεί αργά στο ποτήρι. Μόλις αυτό γεμίσει μέχρι τη μέση, κρατήστε το ίσιο και βάλτε την υπόλοιπη μπίρα σας στη μέση, σηκώνοντας απαλά το μπουκάλι.

Με τις θολές, αφήστε περίπου 1 εκατοστό μπίρας στο μπουκάλι, στριφογυρίστε έντονα κι έπειτα χύστε το κι αυτό στο ποτήρι σας. Έτσι η μαγιά που έχει μαζευτεί στον πάτο θα διαλυθεί. Αν δεν θέλετε να την καταναλώσετε, αφήστε αυτό το 1 με 1,5 εκατοστό στο μπουκάλι.

Advertisement

Γευτείτε την όπως πρέπει

Φτάσαμε στο καλύτερο σημείο! Αφού, λοιπόν, πάρετε το χρόνο σας να εξετάσετε το χρώμα της και την καθαρότητά της, κάντε ένα δυνατό στριφογύρισμα στο ποτήρι, μυρίστε τη κι έπειτα πιείτε μια γουλιά. Αφήστε τη να κυλήσει στη γλώσσα σας και να πλημμυρίσει το στόμα σας, ώστε να τη νιώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Πριν την καταπιείτε, προσέξτε το σώμα της, το ανθρακικό, τη θερμοκρασία και την κρεμώδη υφή που μπορεί να έχει. Όταν την καταπιείτε, τότε θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε την ξηρότητα και την επίγευσή της. Τότε είναι που θα μπορέσετε να σχηματίσετε την τελικά σας άποψη και να τσουγκρίσετε στην «υγειά σας» πιο σίγουροι!

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement