Οι επιστήμονες μίλησαν: Ο κακός γάμος βλάπτει την υγεία το ίδιο με το κάπνισμα και το αλκοόλ

Advertisement

Δυστυχώς όλοι οι γάμοι δεν είναι το ίδιο ευτυχισμένοι. Κάποιοι βρίσκονται σε γάμους με προβλήματα, γκρίνιες, καυγάδες…

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ένας τέτοιος κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Και μάλιστα, ένας τέτοιος γάμος είναι εξίσου ανθυγιεινός με το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Νεβάδα και του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν 373 ζευγάρια σε διάστημα πάνω από 16 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα διαφωνούσαν συνεχώς είχαν χειρότερη υγεία.

Advertisement

Σύμφωνα μάλιστα με τους ψυχολόγους, οι συχνές συγκρούσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς όσο το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η έρευνα αφορούσε στο εάν τα 373 ετερόφυλα ζευγάρια διαφωνούσαν για διάφορα θέματα, όπως τα παιδιά, τα χρήματα, τα πεθερικά και τα χόμπι και εάν αυτές οι διαφωνίες είχαν επιπτώσεις στην υγεία.

«Παρακολουθήσαμε παντρεμένα ζευγάρια τα τελευταία 16 χρόνια γάμου και συγκρίναμε την υγεία των γυναικών και των αντρών που ανέφεραν έναν μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ τους καυγάδων, έναντι όσων ανέφεραν λιγότερους καυγάδες», εξήγησαν μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Advertisement

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενδοσυζυγικές συγκρούσεις επιδρούν αρνητικά στην υγεία τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, αν και υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος της σύγκρουσης στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Τα ζευγάρια που έχουν περισσότερες συμφωνίες έχουν οφέλη στην υγεία τους στο ξεκίνημα της σχέσης, ωστόσο η προστατευτική επίδραση εξασθενεί στα μεταγενέστερα στάδια.

Πώς έγινε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι σύζυγοι δέχθηκαν ερωτήσεις για την υγεία τους, καθώς και για το εάν η υγεία τους εμπλέκεται με τη δουλειά τους, εάν είναι αρκετά υγιείς για να κάνουν πράγματα που θέλουν, εάν έχουν προβλήματα ύπνου, εάν έχουν νευρικότητα και νιώθουν το αίσθημα της ντροπής κι αν έχουν προβλήματα με πονοκεφάλους.

Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συγκρούσεις σε μια σχέση μπορούν να έχουν άσχημες επιπτώσεις στο σώμα, όπως φλεγμονές, αλλαγές στην όρεξη, αυξημένα επίπεδα στρες, που όλα μπορούν να επηρεάσουν από την καρδιά μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, η έρευνα ασχολήθηκε και με τον αριθμό των συζυγικών συγκρούσεων και των επιπτώσεων υγείας που είχαν στις γυναίκες και τους άντρες μεμονωμένα.

Αν για τις γυναίκες ο αριθμός των θεμάτων διαφωνίας δεν σχετίζεται με την υγεία τους, τα αποτελέσματα για τους άνδρες δείχνουν το αντίθετο.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement