Σας έχει τύχει ποτέ να σας συμβεί αυτό ακριβώς που φοβάστε; Ξυπνάτε για παράδειγμα, με έντονο το φόβο πως το αυτοκίνητό σας θα χαλάσει ή πως θα χάσετε το λεωφορείο και θα καθυστερήσετε στο σχολείο και τη δουλειά και, πράγματι, αυτό να είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει.
Ισχύει τελικά η λαϊκή ρήση “η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται;” Διαισθανόμαστε το κακό ή μήπως το προκαλούμε μερικές φορές και εμείς οι ίδιοι;
Η έντονη αρνητικότητα δηλητηριάζει τη ζωή μας
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζοντας την ήδη υπάρχουσα κακή έκβαση μίας κατάστασης, πλημμυρίζουν από φόβο για τη στιγμή εκείνη που θα γίνει πραγματικότητα αυτό που φοβούνται.
Οι οικονομικές δυσκολίες, οι διαπροσωπικές εντάσεις, η απώλεια εργασίας ή μίας φιλικής και συναισθηματικής σχέσης, μας γεμίζουν με άγχος και πολλές φορές αδρανοποιούν τη λογική σκέψη.
Αν σκεφτούμε μάλιστα πόσο έχει παρεισφρήσει μέσα στην κοινωνία μας η αντίληψη πως “όσο περισσότερο κακομελετάμε κάτι, τόσο εκείνο θα έχει αυτή την έκβαση που φοβόμαστε”, παίρνει σάρκα και οστά μέσα στη θρησκεία μας, αλλά και σε φράσεις της καθημερινής μας ζωής.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει “μην κακομελετάς” ή τη γνωστή αντίληψη περί γλωσσοφαγιάς;
Η αλήθεια είναι πως τελικά, όπως έχουν διαπιστώσει πολλοί ψυχολόγοι, αυτό μπορεί να συμβεί στα αλήθεια!
Αυτό οφείλεται στην έντονη αρνητικότητα η οποία είναι ικανή να δηλητηριάσει κάθε ψήγμα λογικής και να μας οδηγήσει ακόμα και σε βεβιασμένες ή παράλογες κινήσεις οι οποίες εντέλει, μπορεί να χειροτερεύσουν μία κατάσταση.
Αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ζωής περισσότερο θετική και αισιόδοξη.
Όσο είναι δυνατό και εφικτό, να κάνουμε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις, να μην επιτρέπουμε στην ψυχολογία μας να παρασύρεται και να υποφέρει από την έντονη απαισιοδοξία και αρνητικότητα.
Οι αρνητικές καταστάσεις και οι θλίψεις υπάρχουν πάντοτε μέσα στη ζωή, αλλά δε χρειάζεται κάποιος να υποφέρει και να υποβάλλει τον εαυτό του στη μαρτυρική κατάσταση του να σκέφτεται διαρκώς αν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό.
Ας μη μιλάμε, λοιπόν, για πιθανές άσχημες καταστάσεις. Ας σκεφτόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες μέρες στη ζωή μας δεν έχουν έρθει ακόμα.
Προσπαθήστε να πιστέψετε με όλη σας τη δύναμη πως στο τέλος όλα θα είναι καλά! Ακόμα και αν έρθει μία αναποδιά, ας πούμε στον εαυτό μας “δεν πειράζει!”.
Ας εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να πιστεύει πως ακόμα και μία αναποδιά ή μία κακή στιγμή, ίσως να έρχεται και για καλό.
Αφήνοντας τον εαυτό μας να πλημμυρίσει από αρνητικότητα, διώχνουμε την προοπτική να αγωνιστούμε για τη βελτίωση μίας κακής κατάστασης ή πληγώνουμε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.
Διώχνοντας τους εσωτερικούς φόβους που κατατρώνε σαν σαράκι την ψυχή μας, θα αποφορτιστούμε από ένα ψυχικό βάρος που μας αλυσοδένει και θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το κάθε εμπόδιο με σύνεση και λογική σκέψη.
Διότι όπως έλεγε και η Σκάρλετ Ο’ Χάρα: Αύριο είναι μία καινούργια μέρα.
[πηγή]