Είτε λόγω θρησκευτικών παραδόσεων, είτε λόγω γραμματικών κανόνων, είτε λόγο ιστορίας, είτε λόγω… γελοιότητας της επιλογής, πολλές χώρες θέτουν περιορισμούς στα ονόματα που οι γονείς ή οι νονοί μπορούν να δώσουν στα παιδιά που βαφτίζουν.
Ανάλογα με την κάθε χώρα, τα απαγορευμένα ονόματα διαφέρουν, ενώ ακόμα και στην Ελλάδα που δεν υπάρχει κάποιο σχετικό νομικό πλαίσιο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι ιερείς αρνήθηκαν να δώσουν κάποιο όνομα σε παιδί, είτε γιατί δεν ήταν χριστιανικό, είτε διότι δεν τους άρεσε.
Τέλος πάντων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που απαγορεύεται να δωθούν σε παιδιά:
ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ:
-Βίκινγκ (Πορτογαλία)
-Τζίμι (Πορτογαλία)
-Σαγιονάρα (Πορτογαλία)
-Ριάνα (Πορτογαλία)
-Αμπντούλ Νάσερ (Σαουδική Αραβία)
ΛΟΓΩ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ
-Τέιλορ (Γερμανία/Δανία)
-Μόργκαν (Γερμανία/Δανία)
-Τζόρνταν (Γερμανία/Δανία)
ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ
-Πρίγκιπας Ουίλιαμ (Γαλλία)
-Αδόλφος Χίτλερ (Γερμανία)
-Οσάμα μπιν Λάντεν (Γερμανία)
-Έλβις (Σουηδία)
-Μπάτμαν (Μεξικό)
ΛΟΓΩ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
-Ιούδας (Ελβετία)
-Εωσφόρος (Ελβετία/Νέα Ζηλανδία)
-Μαλάκ (σημαίνει «άγγελος», Σαουδική Αραβία)
ΛΟΓΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ
Στην Ισλανδία απαγορεύεται ένα παιδί να λάβει όνομα που να μην ταιριάζει στην γραμματική της γλώσσας και να περιλαμβάνει γράμματα από άλλο αλφάβητο. Επίσης, στη Νορβηγία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται επώνυμα ως μικρά ονόματα (π.χ. Χάνσεν, Όλντεν, κλπ).
ΛΟΓΩ BRANDS
-Facebook (Μεξικό)
-ΙΚΕΑ (Σουηδία)
-Σανέλ (Ελβετία)
-Νουτέλα (Γαλλία).
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι κάποιες χώρες υποχρεώθηκαν να λάβουν νομικά μέτρα επειδή ένας γονιός θεώρησε καλό να ονομάσει το παιδί του… Facebook!
[πηγή]