Τα θερινά πρότυπα καιρικών συνθηκών αυξάνονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Ασίας, σύμφωνα με μια νέα κλιματική μελέτη που εξηγεί γιατί η υπερθέρμανση της Αρκτικής κάνει τους καύσωνες σε άλλα σημεία πιο ανθεκτικούς και επικίνδυνους.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν επιβραδύνει την κυκλοφορία του Αεροχείμαρρου (et stream) και άλλων γιγάντιων πλανητικών ανέμων, λέει η έκθεση και σημειώνει πως σημαίνει ότι τα χαμηλά και υψηλά βαρομετρικά συστήματα «κολλάνε» και ο καιρός δεν είναι σε θέση να συντονιστεί.
Οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στη Nature Communications τη Δευτέρα, προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ ακραίες ακραίες συνθήκες που συμβαίνουν όταν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παραμείνουν για μια ασυνήθιστα παρατεταμένη περίοδο, μετατρέποντας τις ηλιόλουστες ημέρες σε θερμό κύματ, φέρνοντας βροχές και πλημμύρες.
«Αυτό το καλοκαίρι καταγράψαμε μια πολύ μεγάλη ένταση των καταιγίδων. Αυτό θα συνεχιστεί και είναι πολύ ανησυχητικό, ειδικά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες της ομάδας για την Έρευνα για τις Επιπτώσεις στο Κλίμα.
«Οι βραχυπρόθεσμες καταιγίδες είναι αρκετά ευχάριστες, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Θα επηρεάσουν τη γεωργική παραγωγή. Οι συγκομιδές έχουν ήδη πρόβλημα φέτος για πολλά προϊόντα. Οι κάυσωνες μπορούν επίσης να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία«, προσθέτει.
Η «κυκλοφοριακή συμφόρηση» είναι από καιρό ανησυχητικό φαινόμενο για τους επιστήμονες του κλίματος, αν και οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα χειμερινά μοτίβα.
Το νέο έγγραφο, ερευνά τις τάσεις του καλοκαιριού, όπου αναφέρει ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία πλανητικών ανέμων συστημάτων που χάνουν την ικανότητά τους να αλλάζουν τον καιρό ή δυσκολεύονται να γίνουν ρυθμιστές.
Μια αιτία είναι η εξασθένηση της διαφοράς της θερμοκρασίας μεταξύ της Αρκτικής και του Ισημερινού ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το βόρειο τμήμα της Γης θερμαίνεται δύο έως τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μείωση στη διαφορά θερμοκρασίας με την κεντρική ζώνη του πλανήτη.
Καθώς η διαφορά μειώνεται, οι άνεμοι αγωνίζονται να δημιουργήσουν επαρκή ενέργεια και ταχύτητα για να ωθήσουν τα συστήματα πίεσης στην περιοχή μεταξύ τους. Όλα τα στοιχεία της έρευνας αυτής, αλλά και άλλων, δείχνουν πως οι αλλαγές στο κλίμα τοπικά επηρεάζουν πολύ ευρύτερα όλο τον πλανήτη και πως η σύνδεση είναι πολύ πιο δαιδαλώδης απ’ όσο πιστεύαμε.
«Αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει στην Αρκτική. Με την ανατροπή της ενεργειακής ισορροπίας του πλανήτη αλλάζουμε την απόκλιση της θερμοκρασίας μεταξύ του ισημερινού και του πόλου. Αυτό με τη σειρά του θέτει σε κίνηση σημαντικές αναδιοργανώσεις των ροών της ατμόσφαιρας και των ωκεανών», δήλωσε ο Chris Rapley, καθηγητής κλιματολογικής επιστήμης στο University College του Λονδίνου.
«Οι συνέπειες είναι αναδυόμενες και είναι αποδιοργανωτικές και πιθανόν να γίνουν ακόμα πιο βαθιά. Είμαστε στην αρχή του ταξιδιού και ο τελικός προορισμός μάλλον δεν θα είναι ευχάριστος», λέει.
[lifo]