Οικονομική απάτη και υγειονομικού ενδιαφέροντος «βόμβα» εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ, σε επιχείρηση με είδη τροφίμων σε περιοχή της Αττικής.
Από την εκτεταμένη έρευνα στην έδρα της επιχείρησης, αλλά και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο της, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων και, μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκαν περίπου δέκα τόνοι ακατάλληλων τροφίμων.
Το ανακοινωθέν του ΕΦΕΤ αναφέρει:
«Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας του ΕΦΕΤ με το Σ.Δ.Ο.Ε., η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, από κοινού με την Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, διενήργησαν στις 21-22/08/2018 ελέγχους σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου τροφίμων με την επωνυμία «Αγροτική Σοδειά – Αποστολόπουλος Αθανάσιος του Δημητρίου» επί της Λεωφ. Μαραθώνος 41, καθώς και σε αδήλωτη αποθήκη τροφίμων επί της οδού Καρυωτάκη 26, στον Γέρακα Αττικής.
Από τους ανωτέρω ελέγχους διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η κατοχή τροφίμων μη ασφαλών/ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, τροφίμων παρελθούσης ημερομηνίας ανάλωσης ή/και αγνώστου προέλευσης, συνολικού βάρους περίπου δέκα (10) τόνων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Ως επί το πλείστον, τα συγκεκριμένα τρόφιμα αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, επιτραπέζιες ελιές, μαρμελάδες, καφέ και αλκοολούχα ποτά. Πέραν αυτών, πραγματοποιήθηκε δέσμευση περίπου πεντακοσίων (500) κιλών μελιού, καθώς και ποσότητας ελαιολάδου, αγνώστου προέλευσης ή/και ελλιπούς επισήμανσης. Επίσης, ελήφθησαν δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξοπλισμού εμφιάλωσης και εξοπλισμού συσκευασίας τροφίμων χωρίς τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις στις Αρμόδιες Αρχές, καθώς και σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και συνθηκών αποθήκευσης των τροφίμων.
Οι σχετικοί έλεγχοι είναι σε εξέλιξη».
Το ανακοινωθέν του ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή ανέφερε:
«Οικονομική απάτη και υγειονομικού ενδιαφέροντος «βόμβα» εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., σε επιχείρηση με είδη τροφίμων σε περιοχή του Ν. Αττικής.
Ειδικότερα, στις 21/08/2018 στο ΓΕΡΑΚΑ Αττικής, κλιμάκια ελέγχου της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησαν έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4177/2013 και Ν.4155/2013, σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ειδών διατροφής, τύπου Super Market.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα στην έδρα της επιχείρησης, επί της Λεωφ. Μαραθώνος και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο αυτής, σε άλλη διεύθυνση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας χύμα ανώνυμου προϊόντος, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, στην έδρα της επιχείρησης, εντοπίστηκαν χύμα ανώνυμα και άγνωστης προέλευσης τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά αγοράς. Η επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή τους πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον δεν τηρούνταν οι απαραίτητες προδιαγραφές. Σε πολλές περιπτώσεις έφεραν κατασκευασμένα – πλαστά σήματα. Στον αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο εντοπίστηκαν, επιπλέον, είδη συσκευασίας, όπως σακούλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.
Τα κλιμάκια ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. και του Ε.Φ.Ε.Τ κατέσχεσαν :
-Το ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.
-Τετρακόσιες(400) περίπου συσκευασίες τροφίμων, κυρίως καφέ, με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών και πενήντα (50) φιάλες αλκοολούχων ποτών, που εντοπίστηκαν σε ακατάλληλο χώρο φύλαξης (μέσα σε container στην έδρα της επιχείρησης).
-Πεντακόσια (500 )τεμάχια υλικών συσκευασίας.
-Επίσημα και ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.
-Επί πλέον δεσμεύτηκαν δέκα (10) περίπου τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, άγνωστης προέλευσης.
Τα κατασχεμένα τρόφιμα μεταφέρθησαν σε χώρους της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ο.Ε.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ έλαβε δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Το Σ.Δ.Ο.Ε ενημέρωσε την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπισθεί η προέλευση των ακατάλληλων τροφίμων, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς και η τυχόν διάπραξη λαθρεμπορικών παραβάσεων».
[πηγή]