Ποιες «παγίδες» κρύβουν οι συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς

Advertisement

Η κατάσχεση λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και μία διετία από την ΑΑΔΕ, αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση που μπορεί να δείτε «αναπάντεχες» χρεώσεις στον λογαριασμό σας.

Εάν δείτε χρέωση στον λογαριασμό σας για «εξόφληση δόσης καταναλωτικού δανείου», ενώ εσείς δεν έχετε λάβει καταναλωτικό δάνειο, μην απορήσετε. Κοιτάξετε ποιοι είναι οι συνδικαιούχοι στον λογαριασμό σας και διευκρινίστε εάν χρωστούν κάποια δόση στην τράπεζα από άλλο δάνειο.

Η προσθήκη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι μια διαδεδομένη πρακτική για τους πελάτες των τραπεζών, ωστόσο, κρύβει κινδύνους και παγίδες. Ακολουθεί παράδειγμα τέτοιας χρέωσης:

Advertisement

Το μέτρο αυτό ονομάζεται «αυτόματος συμψηφισμός οφειλών» και, εκτός από την ΑΑΔΕ που το εφαρμόζει την τελευταία διετία για οφειλές προς το Δημόσιο, πλέον στους λογαριασμούς «βάζουν χέρι» και οι ίδιες οι τράπεζες για ληξιπρόθεσμες από καταναλωτικά ή άλλα δάνεια.

Όταν, λοιπόν, ένας οφειλέτης χρωστά μία δόση, η τράπεζα ψάχνει σε ποιον άλλο λογαριασμό είναι δικαιούχος και «τραβά» ανενόχλητη τη δόση της.

Advertisement

Σημειώνεται ότι αυτό πραγματοποιείται για τους λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας, στους οποίους έχει πρόσβαση. Σημαντικό δε είναι ότι τραβά ολόκληρη την οφειλόμενη δόση και όχι αναλογικά, για παράδειγμα, το 50% του υπολοίπου όταν υπάρχουν δύο συνδικαιούχοι.

Η «κατάσχεση» του ποσού πραγματοποιείται άμεσα και από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης της δόσης.

Τονίζεται ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται για τα ενήμερα δάνεια και όχι για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια που υπόκειται σε διαφορετική νομοθεσία και τα διαχειρίζονται εξειδικευμένα τμήματα των τραπεζών.

Advertisement

Υπό την αφόρητη πίεση για μείωση των υπέρογκων κόκκινων δανείων που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από τους Επόπτες και τους δανειστές, πλέον εξαντλούν όλα τα νόμιμα περιθώρια για είσπραξη των οφειλών τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις απαιτήσεις σε καθυστέρηση (NPEs), αλλά κυρίως για τα δάνεια που είναι ενήμερα προκειμένου να μην «κοκκινίσουν».

Εκτός από τη στοχοθεσία των ίδιων των τραπεζών, που προβλέπει μείωση των NPEs κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021, η έγκαιρη είσπραξη των οφειλών έναντι δανείων αποτέλει και ένα μέσο παραδειγματισμού και «συμμόρφωσης» των δανειοληπτών.

Εξάλλου, το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει χαλαρώσει υπέρ των τραπεζών, προκειμένου να προστατεύονται έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και να μην διογκωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Advertisement

Το αποτέλεσμα είναι ότι, σε συνδυασμό με τις κατασχέσεις οφειλών που εφαρμόζει το Δημόσιο, πλέον κανένας Έλληνας καταθέτης δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα βρει τα χρήματα που… άφησε στον λογαριασμό του.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement