Αυτά είναι τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη

Advertisement

Υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα τροφίμων που μπορείτε να φάτε σε μια μέρα. Για να μεγιστοποιήσετε την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνετε, είναι λογικό να ξοδεύετε τον προϋπολογισμό θερμίδων με σύνεση.

Εδώ είναι τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Kale

Το Kale μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινό και από το σπανάκι. Και τα δύο είναι πολύ θρεπτικά, αλλά το καλέ είναι χαμηλότερο σε οξαλικά, τα οποία είναι ουσίες που μπορούν να δεσμεύσουν μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο στο έντερο σας, εμποδίζοντας τους να απορροφηθούν.

Το Kale και άλλα χόρτα είναι επίσης υψηλά σε διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισοθειοκυανικών και ινδολο-3-καρβινόλης, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο σε δοκιμαστικές δοκιμασίες και μελέτες σε ζώα.

Advertisement

Σε πολλές περιπτώσεις, τα φύκια είναι ακόμη πιο θρεπτικά από τα χερσαία λαχανικά. Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο (14).

Φύκι

Είναι επίσης γεμάτο με διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυκοκυανινών και των καροτενοειδών. Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι αντιοξειδωτικές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη ικανότητα. Αλλά τα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε ιώδιο, ένα ορυκτό που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να φτιάξει ορμόνες θυρεοειδούς.

Σκόρδο

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αλικίνη και το σκόρδο μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την ολική και «κακή» LDL χοληστερόλη. Αυξάνει επίσης την «καλή» χοληστερόλη HDL, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Advertisement

Έχει επίσης διάφορες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ σκόρδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για διάφορους κοινούς καρκίνους, ειδικά καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Το ακατέργαστο σκόρδο έχει επίσης σημαντικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Συκώτι

Η σύγχρονη δυτική διατροφή έχει δώσει προτεραιότητα στο μυϊκό κρέας περισσότερο από τα κρέατα οργάνων. Σε σύγκριση με τα όργανα, το μυϊκό κρέας είναι διατροφικά κακό.
Από όλα τα όργανα, το ήπαρ είναι μακράν το πιο θρεπτικό.

Advertisement

Το ήπαρ είναι ένα αξιόλογο όργανο με εκατοντάδες λειτουργίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Μία από τις λειτουργίες της είναι να αποθηκεύει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το υπόλοιπο σώμα σας.

Μια μερίδα 3,5 γραμμάρια (100 γραμμάρια) από συκώτι βοδινού περιέχει (30):

• Βιταμίνη Β12: 1,176% ΣΗ
• Βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β6, νιασίνη και φολικό άλας: Πάνω από το 50% του βλεννογόνο
• Βιταμίνη Β2: 201% ΣΗ
• Βιταμίνη Α: 634% της ΣΗ
• Χαλκός: 714% του ΣΗ
• Σίδηρος, φώσφορος, ψευδάργυρος και σελήνιο: Πάνω από το 30% του ΣΗ
• Υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη: 29 γραμμάρια

Advertisement

Η κατανάλωση συκωτιού μία φορά την εβδομάδα είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι έχετε τα βέλτιστα ποσά αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι μικρά, λιπαρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν και ολόκληρα.
Δεδομένου ότι τα όργανα είναι συνήθως τα πιο θρεπτικά μέρη ενός ζώου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ολόκληρες οι σαρδέλες είναι πολύ θρεπτικές.

Περιέχουν λίγο σχεδόν από κάθε θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα σας και είναι σχεδόν διατροφικά τέλειες.

Advertisement

Όπως και άλλα λιπαρά ψάρια, είναι επίσης πολύ υψηλά σε καρδιακά υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Blueberries

Αν και δεν είναι τόσο εμπλουτισμένα σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Εμπλουτισμένα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ανθοκυανινών και διαφόρων άλλων φυτικών ενώσεων, μερικά από τα οποία μπορούν να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και να ασκήσουν προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλό σας.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των Blueberries στην υγεία του άνθρωπου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα Blueberries βελτίωσαν τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Advertisement

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες και οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένους δείκτες οξειδωμένης LDL χοληστερόλης όταν προστέθηκαν Blueberries στη διατροφή τους.

Σκούρα σοκολάτα (κακάο)

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Είναι εμπλουτισμένη με ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο. Αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι η εκπληκτική γκάμα των αντιοξειδωτικών.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα βαθμολογούνται υψηλότερα στα αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε άλλη τροφή που εξετάστηκε, η οποία περιελάμβανε βατόμουρα και μούρα acai.

Advertisement

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη οξειδωμένη LDL και βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως, το εύρημα αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Οι καλύτερες περιέχουν 85% κακάο ή υψηλότερη.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement