Αυτό το Macallan θα γίνει το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο

Advertisement

Ένα σπάνιο μπουκάλι Macallan 60 ετών είναι πιθανό να σπάσει κάθε ρεκόρ στη σημερινή δημοπρασία του οίκου Bohnams στο Λονδίνο, καθώς παρατηρείται μεγάλη… δίψα για συλλεκτικά σκωτσέζικα ουίσκι.

Είναι ένα από τα μόλις 12 μπουκάλια που κυκλοφόρησαν το 1986 και η αξία που εκτιμάται στα 1,17 εκατ. δολάρια, τιμή που ξεπερνάει το τρέχον ρεκόρ των 1,1 εκατ. δολαρίων που έκανε το ίδιο ουίσκι τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία των Bohnams στο Χονγκ Κοντ. Η ετικέτα του είναι σχεδιασμένη από τον Ιταλό καλλιτέχνη Βαλέριο Αντάμι.

Advertisement

Οι τιμές των ουίσκι έχουν ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι συλλέκτες αναζητούν σπάνια μπουκάλια από τη Σκωτία, όπως τα Dalmore και Port Ellen, καθώς και από τα ιαπωνικά αποστακτήρια Karuizawa και Yamazaki. Τα τελευταία πέντε χρόνια η αξία του ουίσκι έχει ανέβει 140%, ενώ εκείνη των καλών κρασιών 19%.

Ενώ η ηλικία ενός κρασιού μετράει από τη χρονιά που έγινε ο τρύγος – η εμφιάλωση γίνεται συνήθως 16-24 μήνες μετά – στο ουίσκι μετράνε τα χρόνια της ωρίμανσης στα βαρέλια. Το Macallan 60 ετών του 1926, για παράδειγμα, εμφιαλώθηκε το 1986.

Εξαιτίας της ποσότητας που εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της παραμονής στο βαρέλι – γνωστή ως «το μερίδιο των αγγέλων» – τα παλαιότερα ουίσκι βγάζουν λιγότερα μπουκάλια, γεγονός που προσθέτει στη σπανιότητά τους.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement