Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα κομμάτι των χρηστών, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, αυξημένο αίσθημα κατωτερότητας και γενικότερα επηρεάζουν αρκετούς παράγοντες της υγείας. Ο βασικότερος όμως είναι η ψυχική υγεία, που φθείρεται καθημερινά.
Φυσικά υπάρχουν και πολλά θετικά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Δίνεται η δυνατότητα να «εξαπλωθούν» οι περιθωριοποιημένες φωνές και να ξεκινήσουν μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά κινήματα, όπως το «body positivity», που παραπέμπει τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους, όπως είναι.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε η εκστρατεία «Scroll-free September», που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων τους για 30 ημέρες.
Αλλά τι πραγματικά προσφέρει μια ζωή χωρίς «κουμπιά», λάικ και αναρτήσεις;
«Όλες οι αξιοζήλευτες ζωές που προβάλλονται στα social media, σε σύγκριση με τη δική μας που δεν είναι τέλειες, είναι καταθλιπτικό», εξηγούν οι ειδικοί. αναφερόμενοι για παράδειγμα στο instagram και στις διασημότητες που το χρησιμοποιούν.
Υπάρχουν ορισμένα απρόβλεπτα οφέλη για την υγεία, με την αποχή από ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση
Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου περνούν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες και 41 λεπτά στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών τους. Καθένας μπορεί να «γεμίσει» αυτό το χρονικό διάστημα με άλλες δραστηριότητες, που ωφελούν την υγεία του.
Αμέτρητες μελέτες έχουν συνδέσει την άσκηση με την ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά, «σταματήστε την περιήγηση στο διαδίκτυο και ξεκινήστε την περιήγηση στον έξω κόσμο». Προφανώς εννοούν ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και να μοιράζεται ο χρόνος σωστά.
Αυξάνει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης
Μια μελέτη της Δανίας από το 2015 κατέληξε ότι μόλις μία εβδομάδα χωρίς Facebook οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές χώρισαν 1.095 καθημερινούς χρήστες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τη μία ομάδα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ η άλλη ομάδα έπρεπε να απέχει πλήρως.
Οι συμμετέχοντες της ομάδας που απείχαν από το διαδίκτυο, ανέφεραν ότι ένιωθαν 55% λιγότερο άγχος μετά από μόλις μία εβδομάδα.
Όσοι χρησιμοποιούν αρκετά το διαδίκτυο, η εγκατάλειψή τους μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία βραχυπρόθεσμα καθώς το μυαλό προσαρμόζεται στην αλλαγή», εξηγεί ο Δρ Sally Austen, κλινικός σύμβουλος ψυχολόγων.
«Στην αρχή, η εγκατάλειψη μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης συναισθήματα πλήξης και μοναξιάς «, προσθέτει.
Πράγματι, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το «Guardian» το 2016, διαπίστωσε ότι οι νέοι που εγκατέλειψαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αρχικά ένιωθαν πλήξη και άγχος.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σχεδόν κάθε συμμετέχων ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ πιο χαλαρός από όταν ξόδευε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.
Βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση
Το 2017, έγινε μελέτη που ονομάστηκε «Instagram». Η μελέτη ασχολήθηκε μόνο με άτομα που χρησιμοποιούν χωρίς μέτρο το Instagram. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδείχθηκαν τα χειρότερα για την ψυχική υγεία των νέων, με άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και το φιλανθρωπικό κίνημα Young Health,έδειξαν ότι το Instagram είναι η πιο επιζήμια, όσον αφορά την εικόνα του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους.
Είναι η συνεχής ροή των λεγόμενων «τέλειων» φωτογραφιών που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, εξηγούν οι ειδικοί.
Το «σκρολάρισμα» στο Instagram σε τακτική βάση, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συγκρίσεις, μεταξύ της πραγματικής ζωής και της ζωής των άλλων.
Οι εικόνες άλλων χρηστών που φαίνεται να έχουν μια «καλύτερη» ζωή, μπορούν να μας επηρεάσουν πολύ αρνητικά. Αυτό μπορεί προφανώς να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο όταν πρόκειται να κρίνουμε το σώμα μας.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που έγινε σε 1.00 Αμερικανούς ενήλικες, το 71% των Αμερικανών αφήνουν το κινητό δίπλα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι περισσότεροι φαίνεται να το χρησιμοποιούν ως ξυπνητήρι.
Ωστόσο, έστω και μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το φως που εκπέμπεται από την οθόνη του τηλεφώνου, μπορεί να διακόψει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, την ορμόνη που βοηθάει να κοιμηθούμε.
Οι ειδικοί προτείνουν, αντί να περνάτε χρόνο με το κινητό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αν νιώθετε ζήλια επειδή δεν είστε παρόντες, επιλέξτε άλλες δραστηριότητες, που ωφελούν πραγματικά την υγεία, ιδιαίτερα τη ψυχική.
Μπορεί να μειώσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε
Αμερικανική μελέτη που διεξήχθη φέτος, έδειξε ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν μπορεί να φάει αν δεν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο. Πράγματι, αρκετοί συνηθίζουν να βλέπουν βίντεο στο κινητό την ώρα που τρώνε.
Αυτή η συνήθεια μόνο κακό μπορεί να κάνει στην υγεία. Τα βίντεο απασχολούν τον εγκέφαλο την ώρα του φαγητού, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φάει αρκετά.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επίσης πιο πιθανό, μετά τα κύρια γεύματα, να ζητάμε ένα σνακ, που ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε. Αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άμετρη περιήγηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πάντοτε με μέτρο.
[πηγή]