Το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου, του αξιωματικού του ΠΣ που πραγματοποίησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι δείχνει αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού την ημέρα της τραγωδίας, καθώς υπήρχε χρόνος για εκκένωση.
Σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώνεται πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.
Επίσης, διαπιστώνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή εκκένωσης της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.
Οπως γράφει στο πόρισμα «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότηtα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».
Μάλιστα αναφέρει πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα μπορούσαν «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο, τον αξιωματικό του ΠΣ που έκανε την έρευνα, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».
Ωστόσο τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησαν τις προειδοποιήσεις από τις 17.10 του πιλότου του ελικοπτέρου Έρικσον έως τις 17.45 για «φωτιές στις αυλές». Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής αντέδρασε όταν πλέον ήταν πολύ αργά, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε όταν όλα πλέον για τους κατοίκους στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είχαν τελειώσει!
Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου, η οποία την ημέρα της καταστροφής εμφανίστηκε μονάχα στο συντονιστικό, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «οι περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, έχουν υποβοηθητικό ρόλο για την πυροσβεστική, «όπως έγινε στην Εύβοια και στην Κέρκυρα αλλά και στην οργανωμένη απομάκρυνση την οποία κάνουν οι δήμοι».
Πηγή:iefimerida.gr