Για κάθε παντρεμένο ζευγάρι το «Δέχομαι» είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της ιστορίας είναι να «ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Θέλει προσπάθεια, υπομονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να πετύχει ένας γάμος.
Δεν θέλει όμως συγχώρεση, όπως τονίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί. Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο δεν είναι η συγχώρεση, γιατί όπως σημειώνουν, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με το πέρασμα του χρόνου.
Η αλήθεια είναι, ότι η πράξη της συγχώρεσης δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Στον γάμο δεν πρέπει ούτε να ξεχνάς, ούτε να συγχωρείς. Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ψυχολόγοι.
Οπως επισημαίνει ο Τζέιμς ΜακΝάλτι, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τενεσί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγχώρεση αντί να επιφέρει την ισορροπία σε μία σχέση ενισχύει την αγανάκτηση μεταξύ του ζευγαριού.
Ο θυμός και όχι η συγχώρεση είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν σε μία σχέση ή σε έναν γάμο.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι σύζυγοι που συγχωρούνται για αρνητικές συμπεριφορές είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να τις επαναλαμβάνουν.
Η συγχώρεση σε έναν γάμο επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα καθώς τις περισσότερες φορές αυτό που καταφέρνει στην πραγματικότητα είναι να δημιουργήσει ένα συσσωρευμένο παραπλανητικό θυμό, μια αντίσταση και μια παθητικο-επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο έτερον ήμισυ.
«Οταν συμβαίνουν πράγματα που μας ενοχλούν, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα θυμώσουμε και θα το δείξουμε ή αν θα συγχωρέσουμε τον σύντροφό μας» σημειώνει ο Τζέιμς ΜακΝάλτι.
Οταν κάποιος γνωρίζει ότι ο σύντροφός του είναι ανεκτικός σε κάποιες αρνητικές συμπεριφορές, τότε είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε ακόμη χειρότερη συμπεριφορά εναντίον του.
Για λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει οι σύντροφοι να επικοινωνούν και να εκφράζουν τον θυμό τους. Να λένε αυτά που τους ενοχλούν ώστε ο άλλος να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.
Η συγχώρεση και η σιωπή το μόνο που θα κάνει είναι να διογκώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
[πηγή]