Η επιστήμη βρήκε το τρικ που αποκαλύπτει αν κάποιος σού λέει ψέμματα

Advertisement

Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου την αλήθεια! Μία ακόμα εμπειρική τεχνική, βγαλμένη από το εγχειρίδιο των μαμάδων’ ανά τον κόσμο, χαίρει, πλέον, υποστήριξης από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η άμεση οπτική επαφή με κάποιον είναι αρκετή όχι μονάχα για να καταλάβεις αν σου λέει ψέμματα αλλά και για να τον αποτρέψεις από το να το δοκιμάσει. Και όχι, δεν είναι αποκλειστική υπερδύναμη των μαμάδων, την έχεις και εσύ!

Η νέα αυτή έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή ακριβώς επειδή κατάφερε να αποδείξει επιστημονικά μία μέθοδο που, ασυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε.

Advertisement

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το University of Tampere, μία ομάδα ψυχολόγων αποκάλυψε πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέμματα, χρησιμοποιώντας ως μέσω ενός pc game.

Οι αντίπαλοι στο παιχνίδι, κάθισαν σε υπολογιστές ο ένας απέναντι από τον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν εύκολα οπτική επαφή και να μπορούν να συνομιλήσουν. Καθώς έπαιζαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους.

Σύμφωνα με εκείνους λοιπόν, μία στιγμιαία ματιά του ενός στον άλλο ήταν αρκετή για να ανακόψει τα ψέμματα καθ’όλη τη διάρκεια.

Advertisement

Πέρα όμως από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν και μια ψυχολογική εξήγηση για την επιτυχία αυτού του τρικ.

Βλέπεις, όταν κοιτάς κάποιον μες στα μάτια, προκύπτει μία ισχυρή σύνδεση, βαθιά ριζωμένη στη βιολογία από την εποχή που οι πρόγονοι μας επικοινωνούσαν χωρίς λέξεις. Γι’αυτό και, αν καταλάθος κοιτάξουμε κάποιον μέσα στα μάτια, έχουμε την τάση να στρέψουμε γρήγορα αλλού το βλέμμα.

Η άμεση οπτική επαφή κάνει και τα δύο μέλη να αισθανθούν εκτεθειμένα.

Advertisement

Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Η ευθύτητα αυτού του είδους είναι μία κίνηση εξουσίας και εμπνέει σεβασμό και υπευθυνότητα.

Όσο για τον καλύτερο τρόπο να ξεσκεπάσεις έναν ψεύτη; Οι επιστήμονες έχουν απάντηση και σε αυτό. «Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέμματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα.

Πες κάτι σαν ‘Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;'» προτείνει η βραβευμένη ψυχολόγος Shannon Thomas. Δοκιμάζοντας ξανά και ξανά έναν τέτοιο, ήπιο τρόπο αντιμετώπισης μπορείς να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement