Πώς τα πιάτα των εστιατορίων έφτασαν να έχουν περισσότερες θερμίδες από αυτά των fast food. Η νέα αμερικανική μελέτη που ανατρέπει τα δεδομένα

Advertisement

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι συχνά το γεύμα σε ένα εστιατόριο έχει περισσότερες θερμίδες, από ό,τι σε καταστήματα με φαστ φουντ. Το γεγονός αυτό ευνοεί την αύξηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας, εν μέρει οφείλεται στις μεγάλες μερίδες που σερβίρουν στα εστιατόρια και περιέχουν πολλές θερμίδες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το κυρίως γεύμα στα εστιατόρια δεν πρέπει να περιέχει πάνω από 600 θερμίδες.

Advertisement

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν τα δείγματα από επιλεγμένα εστιατόρια και φαστ φουντ σε πέντε χώρες, τη Φινλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γκάνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες φαστ φουντ, ξεπερνούν τις 600 θερμίδες. Δηλαδή, πάνω από το όριο που συνιστάται.

Στο 3% των εστιατορίων, οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000 θερμίδες, που είναι παραπάνω από την συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση θερμίδων.

Advertisement

Τα γεύματα στις αλυσίδες φαστ φουντ, κατά μέσο όρο περιέχουν 33% λιγότερες θερμίδες, από ότι στα εστιατόρια (809 έναντι 1.317 θερμίδων).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι δυνατό τα φαστ φουντ, να κατηγορούνται κυρίως για την παχυσαρκία. Όπως αποδεικνύεται, είναι περισσότεροι οι παράγοντες που ευθύνονται για την παχυσαρκία και όχι μόνο το γρήγορο φαγητό.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement