Όλοι αναρωτιόμαστε, αν το βραδινό μας γεύμα ή οι βραδινές μας συνήθειες τέλος πάντων, μας δημιουργούν πρόβλημα ή μας ευεργετούν στον ύπνο.
Φυσικά και ισχύει αυτό, καθώς ανάλογα με τις διατροφικές μας επιλογές βοηθούμε ή παρατείνουμε τη λειτουργία του ακούσια.
Βασικός και απαρέγκλιτος κανόνας είναι να μην τρώμε αργά το βράδυ. Πέραν του ότι, προκαλεί άμεσα αύξηση του σωματικού μας βάρους, μπορεί να προκληθούν ζημιές στον οισοφάγο μας και τον ιστό του λαιμού μας και φυσικά σαμποτάρει τον ποιοτικό μας ύπνο.
Καλό είναι λοιπόν, το τελευταίο μας γεύμα να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο (συμπεριλαμβανομένων και των σνακ!).
Άλλη χρήσιμη διατροφική συμβουλή, είναι να μειώσουμε το λίπος στις τροφές που καταναλώνουμε, καθώς πολύ εύκολα μας δημιουργούν καούρες και δυσπεψία, άρα είναι ένας ακόμη λόγος που δεν θα μας αφήσει να κοιμηθούμε ήσυχοι, αφού ο οργανισμός μας, δεν είναι σε καλή ετοιμότητα να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη , αλλά ούτε και την πρόληψη τυχόν μόνιμων βλαβών .
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να μας είναι γνωστό ότι το αλκοόλ είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μια μικρή κατανάλωση προλαμβάνει τυχόν ξυπνήματα τη νύχτα και μας χαλαρώνει, για να κοιμηθούμε πιο άνετα.
Όμως, ο μέσος άνθρωπος μεταβολίζει 0,01%- 0,02% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά ώρα, άρα για έναν άνθρωπο που πριν κοιμηθεί, κατανάλωσε περίπου 0,06% αλκοόλ (περίπου δυο ποτήρια), θα χρειαστεί ο οργανισμός του περίπου 4 ώρες να το μεταβολίσει.
Αν λοιπόν ξυπνήσετε με αίσθημα έντονης κόπωσης και κούρασης, παρόλο που μπορεί να κοιμηθήκατε νωρίς, να ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σας, δούλευε όλο το βράδυ για να μεταβολίσει το αλκοόλ που καταναλώσατε!
Ακόμη μια διατροφική συμβουλή είναι, να καταναλώνετε καφέ μόνο το πρωί και συγκεκριμένα πριν από τις 11 το πρωί, οπού τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι ακόμη χαμηλά.
Αν θέλετε και απογευματινό καφεδάκι, για να σας τονώσει στη δουλειά, έχετε κατά νου, να απέχει τουλάχιστον 6 ώρες από το βραδινό σας ύπνο, για να μην σας προκληθούν ανεπιθύμητες διαταραχές.
Κλείνοντας, μια τελευταία παρακίνηση είναι να ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς υπερβολές. Για παράδειγμα, ένα ελαφρύ σνακ πριν από τον ύπνο, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, ενώ αντίθετα το πολύ φαγητό, προκαλεί εγρήγορση και αϋπνίες.
Καλό είναι επίσης, να αποφεύγονται τα αμυλούχα τρόφιμα αλλά και από την άλλη, μη πέσετε για ύπνο νηστικοί σε καμία περίπτωση γιατί η υπογλυκαιμία που θα νιώσετε θα προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σας και δε θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ικανοποιητικά. Ιδανική επιλογή, είναι ένα μικρό σνακ 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο σας.
[πηγή]