Πολύ καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού, από συνδυασμό φαρμάκων για διαβήτη και ανοσοθεραπείας

Μπόρεσε να καταστρέψει καρκινικούς όγκους σε ποντικούς

Advertisement

Συνδυασμός φαρμάκων διαβήτη και ανοσοθεραπείας μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα σε πειραματόζωα.

Πρόκειται για συνδυασμό μετφορμίνης και του φαρμάκου κατά της λευχαιμίας venetoclax που μπόρεσε να καταστρέψει καρκινικούς όγκους σε ποντικούς, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό Nature Publications.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το MYC, γονίδιο που ενεργοποιεί τον καρκίνο και υπερεκφράζεται στο 40% των καρκίνων μαστού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση καρκινικών κυττάρων με το κοκτέιλ φαρμάκων.

Advertisement

Ο Juha Klefstrom, του University of Helsinki, δήλωσε ότι ο συνδυασμός εκμεταλλεύεται τις μεταβολικές ευαλωτότητες που τα υψηλά επίπεδα MYC δημιουργούν σε καρκινικά κύτταρα. Η μετφορμίνη και το venetoclax όταν χορηγούνται σε συνδυασμό, σκοτώνουν τα κύτταρα του όγκου σε καλλιέργειες και μπλοκάρουν την ανάπτυξη του όγκου καρκίνου στο μαστό, σε ζώα.

Οι ερευνητές αντιμετώπισαν όγκους σε ποντικούς με μετφορμίνη- venetoclax και στη συνέχεια έκαναν εγχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Με αυτό το συνδυασμό, η επιβίωση των ποντικών επεκτάθηκε σημαντικά σε σύγκριση με ποντικούς που αντιμετωπίστηκαν με έναν μόνο ή με διπλό συνδυασμό.

Advertisement

Οι ερευνητές εργάζονται για επικείμενη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

[iatronet]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement