Την εβδομάδα που μας πέρασε πουλήθηκε άλλο ένα κομμάτι της παλαί ποτέ αυτοκρατορίας του «βασιλιά του real estate» Μπάμπη Βωβού.
Από τις εποχές της παντοκρατορίας έως την κατάρρευση του 2012, το insider θυμίζει την ιστορία του ανθρώπου και της εταιρείας που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη εικόνα της Αθήνας.
Ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας που ξέφυγε από τον ρόλο του «εργολάβου – κατασκευαστή» και έφτιαξε μια πραγματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπου επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν.
Θέλοντας να φέρει λίγη από την αίγλη του Μανχάταν στην Αθήνα έβαλε στόχο να γεμίσει την Λεωφόρο Κηφισίας με μεγάλα κτήρια γραφείων στα οποία κυριαρχούσε το γυαλί.
Έφτιαχνε τα πιο ψηλά και εντυπωσιακά κτήρια που του επέτρεπαν οι εκάστοτε οικοδομικοί κανονισμοί, και σίγουρα θα κατασκεύαζε ουρανοξύστες αν μπορούσε.
Από την ίδρυση της το 1974 η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η αρχή έγινε το 1980 με το «Atrina Center» (από το αρχικά των ονομάτων των παιδιών του Άρη, Τριάδα, Ναταλία) και ακολούθησαν τα «Agora» (1987), «Polis» (1995), και «Monumental Plaza» (1999).
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κτηρίων της εταιρείας είναι η πινακίδα με το όνομα του Μπάμπη Βωβού, με αποτέλεσμα πολλοί να αποκαλούν την Λεωφόρο Κηφισίας και «Βωβούπολη».
Από το 1999 και έπειτα η προσοχή του στρέφεται σε άλλες περιοχές. Έδωσε σκληρή μάχη με ανταγωνιστές για ακίνητο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι, που σήμερα στεγάζεται η Vodafone και το οποίο περιλαμβάνεται στο «πακέτο» ακινήτων που πουλάει η Alpha Bank.
Ακόμη μια σκληρή διαμάχη έδωσε με κατοίκους και περιβαλλοντικά σωματεία για το «Κτήμα Θων», που βρίσκεται στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Ταυτόχρονα ο όμιλος αρχίζει να στρέφεται εκτός των γραφείων και στα τουριστικά και εμπορικά ακίνητα.
Η κρίση, ο Βοτανικός και η αρχή του τέλους
Μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και ενώ η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, το 2009 αλλάζουν όλα. Από την μια το πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια η πτώση των ενοικίων ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα για τον όμιλο.
Από την άλλη, η ΜΒΔΤ δέχεται μεγάλο πλήγμα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.
Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο.
Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα εντέλει να ακυρωθεί.
Για το συγκεκριμένο έργο η ΜΒΔΤ είχε δανειστεί 120 εκατ. ευρώ γεγονός που έπνιξε οικονομικά την εταιρεία, ενώ ο συνολικός δανεισμός προσέγγιζε τα 900 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2012 κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, περίπου έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται προσωρινά για χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.
Οι πλειστηριασμοί και το σχέδιο εξυγίανσης
Η εταιρεία άρχισε να εκχωρεί ακίνητα προς τις πιστώτριες τράπεζες για την εξυγίανσή της, ενώ πριν από λίγα χρόνια άρχισαν οι πλειστηριασμοί. Πέρσι πλειστηριάστηκε η βίλα της οικογένειας στο Παλαιο Ψυχικό, ενώ πωλήθηκαν από την Εθνική Leasing ακίνητα της ΜΒΔΤ που είχαν περάσει στον έλεγχο της.
Τώρα στην τελική διαδικασία βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων που άνηκαν στην Μπάμπης Βωβός εκτιμώμενης αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank.
Η εταιρεία δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα από την δικαιοσύνη. Η εταιρεία έχει στραφεί κατά του Δημοσίου για την ακύρωση της Διπλής Ανάπλασης διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 475 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό ότι το επιχειρηματικό της σχέδιο βασίστηκε σε νόμο που ψηφίστηκε –και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία- από τη Βουλή.
Ωστόσο η αγωγή απορρίφθηκε πρωτόδικα με την εταιρεία να υποβάλει έφεση καθώς η αποζημίωση αυτή είναι κομβική για την εξυγίανσή της.
Με την εκχώρηση ακινήτων προς τις τράπεζες η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική είναι μια σκιά του εαυτού της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης του 2016 η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 45 εκατ. ευρώ, οι συνολικές της υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα 263 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της φθάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Πλέον στο «τιμόνι» της Μπάμπης Βωβός βρίσκεται ο γιος του. Ο Άρης Βωβός που από πολλούς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Ελληνες οδηγούς αγώνων όλων των εποχών καλείται να κερδίσει ένα από τους σημαντικότερους αγώνες της ζωής του χρησιμοποιώντας ως «οχήματα» τα ελάχιστα ακίνητα που έχουν μείνει στην ιδιοκτησία της εταιρείας που ίδρυσε και γιγάντωσε ο πατέρας του.
[πηγή]