Μάχη μέχρις εσχάτων- Αυτό είναι το μεγάλο παζάρι για τα ακίνητα-φίλετα

Σε… Μonopoly έχει µετατραπεί η αγορά καταστηµάτων και γραφείων, όπου η προσφορά είναι πενιχρή, σε αντίθεση µε τη ζήτηση

Advertisement

Στο επιτραπεζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών Μonopoly παραπέµπει τους τελευταίους µήνες η αγορά ακινήτων, κατά βάση το κοµµάτι που αφορά τα καλής ποιότητας ή πρώτης κατηγορίας (grade A), κατά την επίσηµη ορολογία, καταστήµατα και γραφεία.

Για να γίνει αντιληπτό το µεγάλο παζάρι µε τα ακίνητα, αρκεί να σηµειωθεί ότι οι αποδόσεις, σήµερα, σε σχέση µε έναν χρόνο πριν, είναι µειωµένες κατά 100 µονάδες βάσης και διαµορφώνονται σε επίπεδα κάτω του 6%.

Πώς υπολογίζονται οι αποδόσεις; ∆ιαιρώντας το ετήσιο ενοίκιο µε την τιµή πώλησης ενός ακινήτου.

Advertisement

Εάν, δηλαδή, ένα κτίριο καταστηµάτων, µε ετήσιο ενοίκιο 78 χιλ. ευρώ, αγοραστεί προς 750.000 ευρώ, η απόδοση θα είναι 10,4%.

Τι θα συµβεί εάν το κτίριο αυτό αγοραστεί προς 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να αυξηθεί το ετήσιο ενοίκιό του; Η απόδοση θα κατρακυλήσει στο 7,8%, γεγονός που αφήνει αδιάφορο τον πωλητή, αλλά απαιτεί ένα καλό πλάνο αξιοποίησης του ακινήτου από τον αγοραστή.

Αλλάζουν χέρια

Με τα καινούργια κτίρια να παραµένουν λιγοστά µε νέους παίκτες µε µεγάλη ρευστότητα να οργώνουν την αγορά για ευκαιρίες, τα καλά επαγγελµατικά ακίνητα αλλάζουν χέρια σε χρόνο-ρεκόρ και σε υψηλές τιµές, που θυµίζουν εποχές πριν από την κρίση, παρότι τα θεµελιώδη µεγέθη της οικονοµίας παραµένουν αναιµικά, όπως αναφέρουν στην «Η» κορυφαία στελέχη της αγοράς. Πώς όµως διαµορφώνεται το τοπίο στην εγχώρια αγορά ακινήτων;

Advertisement

Χαρακτηριστική περίπτωση της τεράστιας ζήτησης για τα καλά επαγγελµατικά ακίνητα είναι η «µητέρα των µαχών» που δίνουν το τελευταίο διάστηµα ξένα funds και εταιρείες που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας Μπάµπης Βωβός ∆ιεθνής Τεχνική (ΜΒ∆Τ).

Πρόκειται για το µισθωµένο στη Samsung κτίριo στη Λεωφόρο Κηφισίας 24A στο Μαρούσι, το κενό κτίριο στο «∆αχτυλίδι» της Αττικής Οδού, κοντά στην έξοδο της Αττικής Οδού, για το ακίνητο της Vodafone στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, το κτίριο της AΧΑ Ασφαλιστική στην οδό Μιχαλακοπούλου 48 και το ακίνητο πρώην αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Μεταµόρφωση.

Για τα συγκεκριµένα ακίνητα προσφορές έχουν υποβάλει η νεοσύστατη εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) Orilina, η Dromeus, που πριν από έναν χρόνο αγόρασε δύο κτίρια της ΜΒ∆Τ προς 26 εκατ. ευρώ, το Brook Lane Capital, που µε ιδρυτή τον Aziz Francis αναζητά ευκαιρίες, και η Oaktree που δραστηριοποιείται στον τοµέα των ξενοδοχείων.

Advertisement

Η αξία του deal εκτιµάται ότι θα κλείσει τις επόµενες ηµέρες, ενδέχεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, να αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ.

Χρυσά Deals

Μία ακόµη σηµαντική συναλλαγή που έλαβε χώρα πρόσφατα αφορά την απόκτηση από την Orilina του κτιρίου γραφείων του οµίλου Ελλάκτωρ στην οδό Ερµού 25 στην Κηφισιά.

Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 30,6 χιλιάδων τετραγωνικών µέτρων η ΑΕΕΑΠ κατέβαλε 25,5 εκατ. ευρώ. Ενα ακόµη deal που θα τροφοδοτήσει την αγορά ακινήτων αφορά το χαρτοφυλάκιο κτιρίων γραφείων που ανήκει στο αργεντίνικο fund Grupo Dolphin.

Advertisement

Το τελευταίο είχε αγοράσει το 2013, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ, το κτίριο γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαµβάνει τα γραφεία της τεχνικής εταιρείας Παντεχνική στη Νέα Κηφισιά και δύο ακόµη ιδιοκτησίες σε Αργυρούπολη και Μαρούσι.

Την ίδια στιγµή, οι µεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου, όπως η Εθνική Πανγαία, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω του 1,7 δισ. ευρώ, δίνουν έµφαση και στην ανάπτυξη καινούργιων κτιρίων.

Τα σχέδια της ΑΕΕΑΠ περιλαµβάνουν την ανέγερση υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων σε οικόπεδο 5,2 στρεµµάτων, στο Μαρούσι, που έχει αποκτήσει προς 4,2 εκατ. ευρώ, και την ανάπτυξη κτιρίου φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, επένδυση της οποίας το ύψος τοποθετείται σε 4 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Τη φετινή χρονιά, αναµένεται η Grivalia, από κοινού µε την εταιρεία ανάπτυξης Dimand, να ξεκινήσει τις εργασίες για τη µετατροπή του εξαώροφου κτιρίου επιφάνειας 14,4 χιλ. τ.µ., που φιλοξενούσε την έδρα της εφηµερίδας «Ελευθεροτυπία», σε, υψηλών προδιαγραφών, εγκαταστάσεις γραφείων, µε την Dimand να έχει αποκτήσει, µέσω της θυγατρικής Value Τουριστική, το ακίνητο προς περίπου 10,89 εκατοµµύρια ευρώ.

[ethnos]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement