5 λόγοι που ο πρωινός καφές είναι πιο σημαντικός απ’ ό,τι πίστευες

Advertisement

Κάθε μέρα όταν έρχομαι στη δουλειά, ασυναίσθητα ρίχνω μια φευγαλέα ματιά σε κάθε γραφείο. Μου αρέσει να παρατηρώ τα γραφεία των συναδέλφων γιατί, αν το σκεφτείς, ένα γραφείο είναι ένας μικρόκοσμος.

Προσωπικά αντικείμενα, χαρτάκια με τα γράμματά μας, φωτογραφίες, μικρά πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Τι είναι αυτό που δεν λείπει ποτέ από ένα γραφείο όμως; Μπορείς να μαντέψεις;

Μικρές και μεγάλες κούπες, χάρτινα κυπελλάκια, πλαστικά ποτήρια όλα γεμάτα με καφέ. Κατά προτίμηση στιγμιαίο, όπως παρατηρώ, ίσως γιατί είναι εύκολος στην παρασκευή του, ίσως γιατί λίγο ή πολύ όλοι έχουμε συνηθίσει το δυνατό του άρωμα. Καφές πάντως.

Advertisement

Δεν είναι περίεργο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ξεκινούν τη μέρα τους στη δουλειά με έναν καφέ; Όχι και τόσο. Υπάρχει ένα κομβικό συστατικό στον καφέ, που μας ενεργοποιεί για τη μέρα που ξεκινάει.

Τα καλά νέα; Ο καφές (ειδικά το πρωί) δεν μας δίνει μόνο την απαραίτητη ενέργεια, αλλά κάνει καλό και στην υγεία μας. Να πώς:

1. Σε βοηθάει να συγκεντρωθείς

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (δηλ. περίπου 1 κούπα στιγμιαίου καφέ), συνδέεται με αυξημένα επίπεδα προσοχής και εγρήγορσης. Με άλλα λόγια, μία κούπα καφέ σε βοηθάει να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις και άρα να το τελειώσεις πιο γρήγορα.

Advertisement

2. Σε κάνει να νιώθεις καλά

Όλο και περισσότερες μελέτες αποκαλύπτουν την ευεργετική δράση του καφέ στην ψυχική μας υγεία. Κάποιες από αυτές, ισχυρίζονται ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορούν να μας προστατεύσουν ακόμα και από την κατάθλιψη.

3. Είναι αντιοξειδωτικός

Πολυφαινόλες. Τι είναι αυτό; Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στον καφέ και μάλιστα σε μεγάλη περιεκτικότητα.

Επιπλέον, ένας καφές το πρωί αρκεί για να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αφού ενισχύει τον μεταβολισμό σου (αυτό ισχύει βέβαια μόνο στην περίπτωση που δεν βάζεις μέσα ζάχαρη ή γάλα).

Advertisement

4. Μειώνει το κίνδυνο εγκεφαλικού

Ήξερες ότι κάθε χρόνο 15.000.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό; Για  να μειώσεις αυτό το ρίσκο, μπορείς να πάρεις πολλά μέτρα (όπως το να κόψεις το κάπνισμα για παράδειγμα).

Ένα από αυτά είναι το να πίνεις περισσότερο καφέ. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι εάν πίνεις 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν το ρίσκο του εγκεφαλικού ακόμα και μέχρι 14%!

5. Προστατεύει το συκώτι

Θες ακόμα ένα λόγο για να νιώσεις καλά που πίνεις καφέ τον πρωί; Ε, λοιπόν μάθε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτοί την αγαπημένη πρωινή συνήθεια, έχουν επίσης μειωμένες πιθανότητες να πάθουν κύρωση του ήπατος.

Advertisement

Το να πίνεις 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της κύρωσης κατά 43%! Όχι κι άσχημα!

[athensvoice]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement