Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρατε για το κινέζικο φαγητό

Advertisement

Το κινέζικο φαγητό είναι το πιο δημοφιλές του κόσμου και οι διαφορές του από τη δυτική κουζίνα είναι τεράστιες. Προτού πιάσετε τα chopsticks σας, διαβάστε 10 ενδιαφέροντα facts για αυτό και γνωρίστε το καλύτερα από την καλή και την… ανάποδη.

Έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων

Ξέρατε ότι το κινέζικο φαγητό έχει 5 γεύσεις-κλειδιά, οι οποίες πρέπει να έρθουν σε ισορροπία σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική: τη γλυκιά, την αλμυρή, την ξινή, την πικρή και την πικάντικη;

Σε όλη την Κίνα οι γεύσεις έχουν μεγάλη ποικιλία, με την κουζίνα Σιτσουάν, για παράδειγμα, να είναι διάσημη για το πόσο πικάντικη είναι, την κουζίνα του Χονγκ Κονγκ να φημίζεται για τη γλυκύτητά της, τη βόρεια κουζίνα να είναι αλμυρή και τη νότια να έχει πολλές ξινές γεύσεις.

Advertisement

Οι Κινέζοι τρώνε ό,τι… κινείται!

Όσοι επισκέπτονται την Κίνα συχνά σοκάρονται με αυτά που τρώνε οι Κινέζοι. Πολλά κινέζικα πιάτα κάνουν τους περισσότερους να αισθανθούν περίεργα, από αμηχανία μέχρι ναυτία, αφού αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έντομα, κρέας σκύλου, σκορπιούς, ποντίκια, αυτιά χοίρου, κεφάλια, πόδια, καρδιές, πνευμόνια, συκώτια, νεφρά, έντερα και βραστό αίμα…

Στο Νότο προτιμούν ρύζι

Το κρύο και η ξηρασία του Βορρά ευνοεί την παραγωγή σιταριού κι έτσι οι βόρειοι καταναλώνουν περισσότερο ντάμπλινγκ, νουντλς από αλεύρι σιταριού, ψωμάκια στον ατμό ή γεμιστά κ.λπ.

Στο Νότο, οι Κινέζοι προτιμούν το ρυζί ή τα νουντλς ρυζιού, που καταναλώνουν σχεδόν σε κάθε γεύμα τους, ενώ τρώνε περιστασιακά σιτάρι.

Advertisement

Τα λαχανικά καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες…

Οι Κινέζοι τρώνε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τη Δύση, λαμβάνοντας τη διπλάσια δόση φυτικών ινών καθημερινά.

…κι έχουν τρελές ποικιλίες

Η τρέλα στο φαγητό των Κινέζων δεν αναφέρεται μόνο στα κρεατικά, αλλά και στα λαχανικά. Πολλά από τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουν ίσως δεν τα έχετε δει ή ακούσει ποτέ στη ζωή σας, με κάποια από αυτά να είναι τα πικρά αγγούρια, τα pomelo που μοιάζουν με γκρέιπφρουτ, οι τεράστιες γλυκοπατάτες και πολλά άλλα.

Οι Κινέζοι το προτιμούν… φρέσκο

Οι αγορές όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει φρέσκο κρέας, φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πολύ δημοφιλείς στην Κίνα, με περίπου μία να βρίσκεται σε κάθε τετράγωνο.

Advertisement

Πολλοί Κινέζοι τις επισκέπτονται καθημερινά, πιστεύοντας ότι τα τρόφιμα πρέπει να τρώγονται στην εποχή τους, έτσι ώστε να πολεμούν το πολύ yin (κρύο καιρό) και το yang (ζεστό καιρό), την ξηρασία, τη μουντάδα κ.λπ.

Τα τεράστια λευκά ραπανάκια, για παράδειγμα, με υψηλό yang, είναι πολύ δημοφιλή το χειμώνα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα, τα οποία απεχθάνονται.

Τα κόκαλα τρώγονται

Επειδή δεν τους αρέσει να πετούν φαγητό, οι Κινέζοι σερβίρουν συχνά ολόκληρο το ζώο. Τα ψάρια, για παράδειγμα, δεν φιλετάρονται και τους αφαιρούν μόνο τα έντερα, με το κεφάλι και τα κόκαλά τους να μένουν άθικτα.

Advertisement

Κάποιες φορές, τα κόκαλα είναι τόσο μαλακά ώστε να τα τρώνε, ενώ άλλες φορές τα βγάζουν σε ένα πιάτο. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι το κρέας κοντά στο κόκαλο είναι το καλύτερο και το μεδούλι ότι είναι πολύ θρεπτικό.

Γι’ αυτό και κόβουν επίτηδες το κόκαλο σε μικρά κομμάτια για να το απελευθερώσουν. Ο ζωμός από κόκαλα είναι επίσης πολύ δημοφιλής.

Όλα είναι σε μπουκιές

Ακριβώς επειδή οι Κινέζοι δεν τρώνε με μαχαιροπίρουνα, αλλά με chopsticks, και συνεπώς δεν μπορούν να κόψουν το φαγητό τους, όλα σερβίρονται μαλακά και κομμένα σε μπουκιές, πριν ακόμη μαγειρευτούν. Ολόκληρη η χώρα, μάλιστα, χρησιμοποιεί 45 δισεκατομμύρια ζευγάρια chopstick το χρόνο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από μπαμπού ή μαλακό ξύλο.

Advertisement

Το ίδιο πράγμα μπορεί να μαγειρευτεί με 10 τρόπους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κάποιος κινέζικο φαγητό. Για παράδειγμα, ένα ψάρι μπορεί να είναι μαγειρεμένο στον ατμό, σιγοβρασμένο, τηγανητό, stir-fry, ψητό, σοταρισμένο, μαριναρισμένο, τουρσί, με σάλτσα σόγιας, με γλυκόξινη σάλτσα κ.ο.κ.

Οι ονομασίες πιάτων μπορεί να είναι παραπλανητικές

Στην Κίνα μπορεί να συναντήσετε πιάτο με ονομασία όπως «κομμάτια πνεύμονα συζύγων», το οποίο είναι λεπτές φέτες μοσχαρίσιου πνεύμονα, γλώσσας και άλλων σημείων, με λάδι τσίλι ή πιάτο «μυρμήγκια σκαρφαλώνουν στο δέντρο» που είναι ζυμαρικά vermicelli με πικάντικο χοιρινό κιμά.

Ακόμη, το πιάτο “field chicken” είναι… βάτραχος κι όπως καταλαβαίνετε, θα χρειαστείτε βοήθεια στην παραγγελία σας, αν ποτέ βρεθείτε στη «Χώρα των δράκων».

[clickatlife]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement