Ελεύθερη διέλευση στα διόδια μεν, με επιβάρυνση των φορολογουμένων δε

Για τους μόνιμους κατοίκους σε Αφίδνες, Καπανδρίτι και Μαλακάσα

Advertisement

Απαλλάσσονται από την καταβολή του κομίστρου για τα διόδια, αρχής γενομένης από 23 Μαΐου, οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και της κοινότητας Βαρνάβα, όπως ανακοίνωσε σε εκδήλωση στο Καπανδρίτι ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ωστόσο, το οικονομικό αυτό κενό αναμένεται να καλύψουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι, καθώς προβλέπεται η αποζημίωση της εταιρείας λόγω της απώλειας εσόδων που θα προκύψει.

Συγκεκριμένα, οι νέες αποζημιώσεις που θα καταβάλει στην εταιρεία το Δημόσιο, θα προστεθούν στο ποσό των περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην κοινοπραξία «Νέα Οδός», λόγω της μη λειτουργίας πλευρικών σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.

Advertisement

Οι δύο σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και περίπου πέντε έτη, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2007 και τροποποιήθηκε το 2013.

Εκτός από τη «Νέα Οδό» το Δημόσιο αποζημιώνει με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», καθώς δεν έχει τεθεί σε λειτουργία σταθμός διοδίων στα Τέμπη, ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργεί από το Μάρτιο του 2017.

Το υπουργείο Υποδομών επέλεξε να λάβει την απόφαση αυτή για τους μόνιμους κατοίκους Ωρωπού, παρά το γεγονός πως από το 2014 υπάρχει ειδικό εκπτωτικό πρόγραμμα για εκείνους. Σύμφωνα με αυτό, οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου πληρώνουν 2,10 ευρώ αντί για 3,30 ευρώ στα μετωπικά διόδια Αφιδνών.

Advertisement

Η απαλλαγή μάλιστα, στην περιφέρεια όπου αναμένεται να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο κ. Σπίρτζης, θα διαρκέσει έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού το νέο σύστημα διοδίων δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2022.

[athensvoice]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement