Σκέφτεσαι να χωρίσεις; Να πώς πρέπει να το χειριστείς

Όποιος ξέρει να αγαπά, ξέρει και να χωρίζει

Advertisement

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να σε οδηγήσουν να τερματίσεις μια σχέση, ο χωρισμός όμως δεν παύει να είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, ειδικά όταν ο άλλος δεν νιώθει το ίδιο.

Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν νοιάζεσαι τον άλλο και δεν θέλεις να τον πληγώσεις, προτεραιότητα έχει το να νιώθεις εσύ καλά, ενώ είναι πολύ πιο τίμιο και ειλικρινές να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου στον άνθρωπό σου από το να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά ή να τον χρησιμοποιείς για να μην μείνεις μόνη σου μέχρι να βρεις διέξοδο στον επόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία του χωρισμού είναι συνήθως συναισθηματικά φορτισμένη και μπορεί να σε οδηγήσει να πεις ή να κάνεις πράγματα που μετά θα μετανιώσεις.

Advertisement

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που πιθανόν να σε βοηθήσουν να το χειριστείς καλύτερα.

Το έχεις παλέψει αρκετά;

Αν είσαι παντρεμένη ή σε μακροχρόνια σχέση, καλό θα είναι να έχεις εξερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους να σώσεις τη σχέση σου πριν αποφασίσεις να την εγκαταλείψεις.

Σε κάθε ανθρώπινη σχέση υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα και διαφωνίες αλλά τις περισσότερες φορές είναι διαχειρίσιμα, αρκεί να θέλεις να προσπαθήσεις.

Advertisement

Οι σύμβουλοι γάμου ή σχέσεων είναι άνθρωποι που μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν, ωστόσο η τελευταία κουβέντα είναι δική σου.

Επομένως, σκέψου σοβαρά τι είναι αυτό που δεν σε κάνει ευτυχισμένη και αποφάσισε αν πρέπει να το διεκδικήσεις μέσα σε αυτή τη σχέση ή να το ψάξεις αλλού.

Μήπως έπρεπε να έχεις φύγει εδώ και καιρό;

Όσα έχουμε πει ως τώρα ισχύουν για φυσιολογικές και όχι για τοξικές σχέσεις. Υπάρχουν κάποια βασικά σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου είναι αρρωστημένη και πρέπει να απομακρυνθείς. Μη τα αγνοείς:

Advertisement

1. Δεν σε σέβεται

Ένα από τα πιο βασικά θεμέλια κάθε σχέσης είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Το αξίζει κάθε άνθρωπος και δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος που να δικαιολογεί το σύντροφό σου αν δεν σου δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε βρίζει, να σε μειώνει, να ακυρώνει κάθε σου λέξη ή πράξη, να σε ξεφτιλίζει και να σε υποβιβάζει.

2. Είναι βίαιος

Δεν πληγώνουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και σε καμία (μα καμία) περίπτωση δεν τους απειλούμε ή τους ασκούμε σωματική βία. Αν ο σύντροφός σου σε έχει χτυπήσει ήσουν θύμα την πρώτη φορά, τη δεύτερη (και όλες τις επόμενες) είσαι εθελόντρια. Όχι απλά πρέπει να φύγεις, αλλά να μην ξανακοιτάξεις ποτέ πίσω.

3. Μια ζωή ψέμματα

Όταν υποχρεώνεσαι να λες ψέμματα σε όλους για το τι κάνει ή λέει ο σύντροφός σου επειδή ξέρεις ότι οι δικοί σου άνθρωποι δε θα το εγκρίνουν, κάτι πηγαίνει στραβά. Πρέπει να νιώθεις περήφανη για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και όχι να αναγκάζεσαι να κρύβεσαι ή να λες μονίμως ψέμματα για να αποφύγεις τα επικριτικά βλέμματα που σου θυμίζουν ότι ούτε εσύ συμφωνείς με όσα κάνει.

Advertisement

4. Είσαι άνθρωπος, όχι κτήμα

Η κτητικότητα και η ζήλια απέχουν μόλις λίγα εκατοστά από την παράνοια. Αν οι ανασφάλειες του συντρόφου σου τον οδηγούν να προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή σου και την προσωπικότητά σου, τότε ήρθε η ώρα να φύγεις. Η ελευθερία κάθε ανθρώπου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

Είναι ελεύθερος να σου πει τη γνώμη του για το αν του αρέσει αυτό που φοράς ή τα άτομα που συναστράφεσαι αλλά όχι να στην επιβάλλει. Η παθολογική ζήλια είναι μια κατάσταση που γιατρεύεται εξαιρετικά δύσκολα και συνήθως τα πράγματα χειροτερεύουν σε βάθος χρόνου.

Η στιγμή της αλήθειας

Φτάσαμε στο σημείο που έχεις αποφασίσει ότι ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Τώρα πρέπει να σκεφτείς καλά τι θες να πεις, τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση και γιατί είναι αμετάκλιτη.

Advertisement

Καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε συναισθηματικό ξέσπασμα από το άλλο άτομο που πιθανόν δε θα σε αφήσει να ολοκληρώσεις αυτό που ήθελες να πεις.

Σε κάθε περίπτωση κάντο με σεβασμό απέναντι στον άλλο γιατί το ότι δε θέλεις να είσαι μαζί του δε σου δίνει και το δικαίωμα να ξεφτιλίσεις τον ίδιο ή τα συναισθήματά του.

• Εστίασε στους λόγους που σε οδήγησαν να πάρεις αυτή την απόφαση και προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη.

Advertisement

• Να είσαι ευγενική και να μην επιτεθείς στο χαρακτήρα του άλλου, εξήγησε πώς κάποιες πτυχές της συμπεριφοράς του επηρεάζουν τις συναισθηματικές σου ανάγκες αρνητικά και σου δημιουργούν κενά.

• Ανέλαβε μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία και μην τα ρίχνεις όλα πάνω του. Όταν μια σχέση χαλάει φταίνε και οι δύο, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, επομένως φέρσου ώριμα και πες τι έκανες κι εσύ λάθος από τη μεριά σου.

Η κατάλληλη στιγμή

Κανόνισε μια συνάντηση για τους δυο σας αλλά μη διευκρινίσεις για τι πρόκειται. Φράσεις τύπου «πρέπει να μιλήσουμε» αποκαλύπτουν στον άλλο τι ακολουθεί και το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να βασανίζεται μέχρι τη στιγμή του ραντεβού.

Advertisement

Διάλεξε μια ώρα που δε θα μπορεί να σας διακόψει κανείς και τίποτα και θα έχετε και οι δύο τον απαραίτητο χρόνο να ηρεμήσετε μετά, χωρίς να χρειάζεται να παρευρεθείτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δείπνο με φίλους ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση που θα νιώθετε άβολα.

Νομικές συμβουλές

Αν συζείς ή είσαι παντρεμένη, θα προκύψουν νομικά θέματα που αφορούν την κοινήσας περιουσία ή την επιμέλεια των παιδιών.

Το ιδανικό θα ήταν να μπορείτε να τα διευθήσετε μόνοι σας, επειδή όμως ο συναισθηματικός παράγοντας κάνει απρόβλεπτες τις συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων, ίσως θα ήταν καλύτερα να έχεις ρωτήσει κάποιο δικηγόρο σχετικά με τα δικαιώματά σου και πώς ακριβώς πρέπει να κινηθείς σε περίπτωση που ο άλλος δε συναινεί και αποφασίσει να κινηθεί δικαστικώς.

Advertisement

Αν είσαι ενημερωμένη έχεις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνεις ψύχραιμη αν ο άλλος αρχίσει να σε απειλεί και είσαι εσύ που θα σώσεις την αξιοπρέπεια της σχέσης σας.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

• Μην χωρίσεις σε κάποιο δημόσιο χώρο (σε κανέναν δεν αρέσουν οι μελοδραματικές σκηνές και το να τους κουτσομπολεύουν οι περαστικοί)

• Μην χωρίσεις τον άλλο από μέιλ ή μήνυμα ή messenger. Το λιγότερο που του αξίζει είναι να τους κοιτάξεις στα μάτια πριν ανακοινώσεις την απόφασή σου.

Advertisement

• Μην τον χωρίσεις πριν πάει να γράψει εξετάσεις ή ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Όσο πιεσμένη κι αν νιώθεις σίγουρα μπορείς να αντέξεις μερικές ώρες ακόμη.

• Μην ξεκινήσεις παράλληλη σχέση με την ελπίδα να το μάθει ο σύντροφός σου και να σε παρατήσει εκείνος. Είναι μικροπρεπές και απλά θα επιδεινώσει την κατάστασή σας.

[athensvoice]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement