Αυτό το αντικαρκινικό όσπριο ρίχνει αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη

Advertisement

Είναι ένα όσπριο με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, αφού αποτελούν πηγή ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών, φυτικών ινών, φυτικών πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθάκων βραδείας απορρόφησης.

Φυσικά μιλάμε για τις φακές, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών που περιέχουν.

Είναι χαμηλές σε λιπαρά (σημαντικό για υγιή καρδιά) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μειώση της αρτηριακής πίεσης.

Advertisement

Οι φακές, επιδρούν ανασταλτικά στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και την έκθεση του σώματος στα τοξικά απόβλητα.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 100 γραμ. φακές ψιλές (βραστές) περιέχουν 7,8 γραμ. πρωτεΐνη, 100 γραμ. φακές χοντρές (βραστές) περιέχουν επίσης 7,8 γραμ. πρωτεΐνη.

Εκτός των άλλων βιταμινών, είναι πλούσιες και στις πρωτεΐνες του συμπλέγματος Β. Γενικά, οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, συνδέονται με την πρόληψη διαφόρων δυσλειτουργιών και διαφόρων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Advertisement

Επίσης αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ενώ λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη, ενδείκνυνται για την πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.

Με πληροφορίες από: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα / Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης – Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement