Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός.
Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).
Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη.
Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.
Επίσης τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Τέλος στα κεράσια συναντούμε αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Ένα κεράσι αποδίδει 4-5 θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία μας
Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.
• Τα κεράσια είναι αντικαρκινικά εξ’αιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, καθώς οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
• Οι φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση στα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
• Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
• Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.
• Τα κεράσια ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.
• Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, κυρίως για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα.
• Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικές ουσίες που έχουν ιδιότητες καθαρισμού και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά μας να απαλλαγούν από την τοξικότητα και τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.
• Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως λόγω αυξημένης παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι λοιπόν, όταν τα κεράσια καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.
• Τα κεράσια βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών άρα και της τερηδόνας.
• Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Οπότε μπορείτε να δώσετε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό σας τρώγοντας κεράσια! Η μελατονίνη βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
• Βοηθούν στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
• Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Συνεπώς, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
• Είναι πολύ καλή επιλογή για δίαιτα αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού.
Συμβουλές
• Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα.
• Να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
• Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε.
Προτεινόμενοι τρόποι κατανάλωσης
• Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα.
• Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών.
• Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα.
• Τα κεράσια συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.
• Μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες κερασιών.
• Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο ‘μπράντυ’.
• Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.
Πηγή:iatronet.gr-Αλεξοπούλου Μαρία Χριστίνα