Κλιματιστικό: Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, ώστε να λειτουργεί απροβλημάτιστα και οικονομικά

Advertisement

Καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό, δύσκολα μπορούμε να το φανταστούμε. Τις περισσότερες φορές, για διάφορους λόγους αμελούμε την σωστή συντήρησή του και όταν έρχεται η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, βρισκόμαστε προ εκπλήξεων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας μας προτείνει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, ώστε το κλιματιστικό μας να λειτουργεί για πολλά χρόνια, απροβλημάτιστα και οικονομικά.

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα αποδοτικό κλιματιστικό στο χώρο μας;

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέχουμε, είναι τα φίλτρα που διαθέτει το κλιματιστικό μας να είναι καθαρά, είναι σχετικά εύκολο να τα καθαρίσουμε μόνοι μας, απλά τα αφαιρούμε από το κλιματιστικό μας και τα πλένουμε με νερό, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα επανατοποθετήσουμε βρεγμένα γιατί υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν κάποιο βραχυκύκλωμα, θα πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσουν καλά.

Advertisement

Επίσης απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση χημικών και απορρυπαντικών γιατί μπορεί να τα καταστρέψουμε, η δε χρήση χλωρίνης απαγορεύεται αυστηρότατα επειδή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο.

Για περαιτέρω συντήρηση καλό θα είναι να επιμεληθεί κάποιος ειδικός. Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι να μην αφήνουμε ανοικτές πόρτες ή παράθυρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια πολύ υψηλών θερμοκρασιών καλό θα είναι να σκιάζουμε το χώρο μας όσο το δυνατόν περισσότερο, έχοντας κατεβασμένες τις τέντες τα ρολά από τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της έντονης ηλιοφάνειας.

Advertisement

Τι γνώσεις θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος που θα μας επισκευάσει ή συντηρήσει το κλιματιστικό;

Οι πελάτες θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, ως πρoς το ποιόν θα καλούν για να συντηρήσει ή να επισκευάσει το κλιματιστικό τους.

Αυτός που επιτρέπεται να παρέμβει στα κλιματιστικά μας είναι, ο Ψυκτικός ο οποίος πρέπει να έχει Άδεια Αρχιτεχνίτη ή Εργοδηγού και θα πρέπει να φέρει Πιστοποίηση Διαχείρισης Ψυκτικών Ρευστών (FREON).

Οι άδειες αυτές αποκτούνται κατόπιν γραπτών και πρακτικών εξετάσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύει ρητά την παρέμβαση σε ψυκτικά κυκλώματα και κλιματιστικά από μη αδειούχους και επιφέρει βαριές οικονομικές κυρώσεις, σε όσους δεν έχουν τα αντίστοιχα έγγραφα αλλά και στους πελάτες που τους χρησιμοποιούν.

Advertisement

Ο λόγος που η Νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή είναι, γιατί κατά τη διάρκεια μίας επισκευής ή συντήρησης χρησιμοποιούνται χημικά τα οποία απαιτούν γνώσεις αλλά και ψυκτικά ρευστά (FREON) που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εύφλεκτα μέχρι και εκρηκτικά.

Δυστυχώς κατά καιρούς, είχαμε ατυχήματα μέχρι και θανατηφόρα από τεχνικούς οι οποίοι δεν είχανε Άδειες και Πιστοποιήσεις, αλλά ούτε και τις κατάλληλες γνώσεις.

Πότε μπορούμε να καταλάβουμε (εκτός μειωμένης απόδοσης) ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλιματιστικό μας; Υπάρχουν κάποια «σημάδια»;

Καλό θα ήταν πριν την έναρξη της θερινής περιόδου να κάνουμε ένα οπτικό έλεγχο στην κλιματιστική συσκευή μας, να κοιτάξουμε για τυχόν φθορές στις μονώσεις των σωληνώσεων, το λάστιχο της αποχέτευσης (σπιράλ), αυτά είναι κατασκευασμένα από μαλακό πλαστικό και πολυμερίζονται ή φθείρονται πολύ εύκολα, αυτά θα πρέπει να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν.

Advertisement

Επίσης να ελέγξουμε την εξωτερική μονάδα αν αερίζεται, επαρκώς, πολλές φορές λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης η εξωτερική μονάδα μπορεί να γεμίσει από σκόνη και αιθάλη το οποίο θα μειώσει την απόδοση του κλιματιστικού μας.

Τελευταία συχνό φαινόμενο είναι η τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων (κουτιά, σακούλες κ.λπ.) στην εξωτερική μονάδα με σκοπό να αποτρέψουν πουλιά να κάνουν φωλιές, όμως με αυτόν τον τρόπο το μηχάνημα μας υπερθερμαίνεται, μειώνεται η απόδοση του και καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

Κάποιους περίεργους θορύβους κατά τη λειτουργεία που δεν ακούγαμε παλαιότερα, θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Advertisement

Ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Οι πιο συχνές κλήσεις αφορούν στομωμένες αποχετεύσεις με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν τα κλιματιστικά μέσα στο χώρο. Η έλλειψη ψυκτικού μέσου (FREON) είναι άλλη μία τυπική βλάβη που παρουσιάζουν τα κλιματιστικά.

Άλλες πιο σοβαρές ζημιές έχουν να κάνουν με μηχανικές και ηλεκτρολογικές βλάβες που παρουσιάζονται συνήθως σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών που τα κλιματιστικά καταβάλουν υπερπροσπάθεια να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Τι θα πρέπει κάποιος να προσέχει όταν αγοράζει κλιματιστικό;

Το σημαντικότερο όλων είναι η επιλογή της απόδοσης του κλιματιστικού. Εάν σε ένα χώρο που χρειάζεται ένα κλιματιστικό απόδοσης 18.000 Btu/h, εμείς τοποθετήσουμε ένα μικρότερης ισχύος, αυτό θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, γιατί το μηχάνημα θα δουλεύει περισσότερο χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Advertisement

Η διάρκεια ζωής του μηχανήματος θα είναι μικρότερη, θα αναγκάζεται να δουλεύει στο μέγιστο της ισχύς του και θα κάνει θόρυβο. Ένα ακόμη πρόβλημα που έχουμε θα είναι η έντονη αφύγρανση του περιβάλλοντα χώρου, με αποτέλεσμα τα άτομα που ζουν στο χώρο να μην απολαμβάνουν κλιματισμό ανέσεως αλλά αντίθετα να έχουν προβλήματα (πονοκεφάλους, ξηρότητα στους βλεννογόνους κ.λπ.).

Ο βαθμός απόδοσης του μηχανήματος (C.O.P. & E.E.R.) είναι επίσης σημαντικός, όσο μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης έχει ένα κλιματιστικό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοσή του και αντίστροφα τόσο χαμηλότερη η κατανάλωση του ρεύματος.

Σε όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά ο βαθμός αυτός αναγράφεται στη σήμανση του μηχανήματος, σε περίπτωση που δεν αναγράφεται θα πρέπει να ζητήσουμε από τον υπεύθυνο πωλητή να μας ενημερώσει σχετικά.

Advertisement

Σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα κλιματιστικό με οικολογικό ψυκτικό μέσο (FREON), τα τελευταία χρόνια όλες οι εταιρίες προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, όπως του Φαινομένου του Θερμοκηπίου και τη Μείωση της Τρύπας της Στοιβάδας του Όζοντος.

Για αυτό το λόγο παράγονται νέα ψυκτικά αέρια, που έχουν μειωμένη επίδραση στο περιβάλλον και καλό θα ήταν να προτιμούμε οικολογικά κλιματιστικά.

O Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας είναι πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, πιστοποιημένος εργοδηγός ψυκτικός. | Σμολένσκη 12 Λάρισα | 6932 528062 & 2410 626370

Πηγή:Larissanet.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement