Με αυτή την εύκολη καλλιέργεια, μπορείτε να έχετε κέρδος εώς 85 ευρώ το κιλό

Advertisement

Οι αγρότες πάντα (και ειδικά τώρα) ψάχνουν καλλιέργειες οι οποίες δεν είναι από τις πιο συνηθισμένες, εναλλακτικές, οι οποίες θα μπορέσουν να τους προσφέρουν κέρδη με μειωμένο κόστος παραγωγής.

Η λεβάντα αποτελεί σίγουρα μία από αυτές.

Πρόκειται για μια θαμνώδη καλλιέργεια, καθώς το φυτό αναπτύσσεται έως και 80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα και με ανθοφόρους βλαστούς να καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος με λιλά ανθάκια.

Μέχρι στιγμής, στη Μεσόγειο παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Advertisement

Ανερχόμενες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία η Βουλγαρία και τώρα τελευταία δηλώνει την παρουσία της και η Ρουμανία.

Το πιο διαδεδομένο είδος λεβάντας για καλλιέργεια είναι η στενόφυλλη λεβάντα, της οποίας το αιθέριο έλαιο είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τα υπόλοιπα.

Η λεβάντα χρειάζεται ελαφρά χαλικώδη και ασβεστώδη εδάφη, με pH από 5,8 – 8,3.

Advertisement

Η τιμή της, τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνεται από 80-85 ευρώ το κιλό αιθέριο έλαιο, ενώ στα βιολογικά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 ευρώ ανά κιλό αιθέριου ελαίου.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η λεβάντα είναι πασίγνωστη και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Διαθέτει πάνω από 150 δραστικά συστατικά. Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει αϋπνία, πονοκεφάλους, εκνευρισμό και το άγχος. Εκτός αυτών, ενεργεί κατά του βήχα, του άσθματος, της γρίπης της λαρυγγίτιδας και του κοκίτη.

Είναι ένα από τα ελάχιστα έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα αδιάλυτα στο δέρμα. Έχει επουλωτικές, αντισηπτικές ιδιότητες και αναπλαστικές ιδιότητες και είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη η χρήση της στην αρωματοποιήα, στη σαπωνοποιία και στην φαρμακοποιία.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement