Η αξιοθαύμαστη ικανότητα του πράσινου τσαγιού να καταπολεμά την παχυσαρκία και τη φλεγμονή

Advertisement

Τα ποσοστά παχυσαρκίας, δυστυχώς, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξηγεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1980.

Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται σε αυτή τη σταθερή αύξηση του βάρους, και μέχρι στιγμής, η αντιστροφή της συγκεκριμένης μάστιγας είναι μια πραγματική πρόκληση.

Λόγω της επικίνδυνα αυξανόμενης αυτής τάσης, η εύρεση απλών τρόπων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και της επιρροής της παχυσαρκίας θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Advertisement

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιπρόσθετων προβλημάτων, όπως ο διαβήτης και άλλες μεταβολικές παθήσεις.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ohio στο Columbus ξεκίνησε να διερευνά πώς οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τα βακτήρια του εντέρου και να επηρεάζουν την παχυσαρκία και τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν.

Το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το έντερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη διατήρηση της εντερικής υγείας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Advertisement

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε ποντίκια που κατανάλωναν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ανακάλυψαν ότι τα τρωκτικά κέρδιζαν μικρότερο βάρος και έδειξαν βελτιωμένη υγεία των εντέρων σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Οι συγγραφείς λένε ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτού που είναι γνωστό ως «σύνδρομο διαπερατού εντέρου» (leaky gut), μια κατάσταση κατά την οποία οι τοξίνες και τα επιβλαβή βακτηρίδια είναι ικανά να γλιστρήσουν μέσω ενός εξασθενημένου εντερικού τοιχώματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υγεία του εντέρου παίζει κυρίαρχο ρόλο και η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος – η συλλογή υγιών και ανθυγιεινών βακτηρίων στα έντερα – μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Advertisement

«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το πράσινο τσάι ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου και αυτό οδηγεί σε μια σειρά ωφελημάτων που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Richard Bruno, καθηγητής ανθρώπινης διατροφής στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την έρευνά τους, ο Bruno και η ομάδα του τάισαν επί οκτώ εβδομάδες δύο ομάδες αρσενικών ποντικών με μια δίαιτα, είτε πλούσια σε λιπαρά, είτε φυσιολογική. Και στις δύο συμπεριέλαβαν ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού 2%.

Έκαναν το ίδιο και με δύο άλλες ομάδες ελέγχου, στις οποίες όμως δεν πρόσθεσαν το πράσινο τσάι.

Advertisement

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που διατρέφονταν με πολλά λιπαρά και με το συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού κέρδισαν κατά 20% μικρότερο βάρος, είχαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και λιγότερη εντερική φλεγμονή – ένδειξη καλύτερης υγείας των εντέρων – από εκείνα που κατανάλωναν λιπαρά γεύματα χωρίς το συμπλήρωμα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι το πράσινο τσάι εμπόδισε την απορρόφηση των τοξικών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος των τρωκτικών, μια ένδειξη για λιγότερες πιθανότητες διαπερατού εντέρου.

Τα ποντίκια που κατανάλωναν την κανονική διατροφή με το πράσινο τσάι είχαν επίσης οφέλη σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους και πιο υγιεινά εντερικά βακτήρια, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως τα ποντίκια στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Advertisement

Ο Bruno και οι συνεργάτες του ερευνούν τώρα πώς το πράσινο τσάι θα μπορούσε να ωφελήσει ένα διαρρέον έντερο στους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Σε ποια ποσότητα το τσάι ωφελεί περισσότερο

Αν και τα αποτελέσματα από τη μελέτη των ποντικιών είναι ελπιδοφόρα, σημειώνεται ότι η ποσότητα του πράσινου τσαγιού που κατανάλωναν τα ποντίκια, αντιστοιχεί με 10 φλιτζάνια σε μία μέρα. Λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού πιθανότατα δεν θα προσφέρει τα ίδια οφέλη με το ίδιο το ρόφημα.

«Η μικρή κατανάλωση καθ ‘όλη τη διάρκεια μιας ημέρας μαζί με φαγητό – όπως έκαναν και τα ποντίκια σε αυτή τη μελέτη- μπορεί να είναι καλύτερη», υπογραμμίζει.

Advertisement

«Τα δύο τρίτα των Αμερικανών ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και γνωρίζουμε ότι απλά λέγοντας στους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο δεν λειτουργεί. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την προώθηση της καλής υγείας, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία και συναφή προβλήματα », καταλήγει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry.

Πηγή:itrofi.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement