Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε απορήσει για το ποιο μπορεί να είναι το ύψος του IQ μας και κατά πόσο αυτό είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο σε σχέση με των άλλων ανθρώπων.
Πολλές βέβαια φορές ορίζουμε το IQ λανθασμένα ως την γνώση πολλών πληροφοριών, ως την επαγγελματική επιτυχία, ως την καλή μνήμη κ.ο.κ..
Ωστόσο, το IQ στην πραγματικότητα είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να απορροφήσουμε και να επεξεργαστούμε πληροφορίες.
Επίσης, ένα λάθος που συχνά κάνουμε είναι η προσπάθεια να ανεβάσουμε το IQ μας, ακόμα κι όταν έχουμε περάσει μία συγκεκριμένη ηλικία.
Δυστυχώς, όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι το οι σχετικές με το IQ ικανότητες σταματάνε να βελτιώνονται στην ηλικία των 18 ετών, οπότε αν είσαι 20, 30, 40, 50 ή 60, λυπάμαι αλλά ό,τι και να κάνεις δεν θα γίνεις περισσότερο ευφυής.
Το ότι δεν μπορούμε, βέβαια, να το βελτιώσουμε δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι.
Φυσικά, μπορούμε πάντα να κάνουμε το επίσημο τεστ, αλλά στην περίπτωση που δεν θέλουμε να πληρώσουμε το αντίτιμο – με κίνδυνο να μην μας αρέσει και το αποτέλεσμα -, ο ειδικός συναισθηματικής νοημοσύνης Travis Bradberry μας αναφέρει πέντε στοιχεία, που αν τα έχουμε οι έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανότατα είμαστε εξυπνότεροι από τον μέσο άνθρωπο: