Πώς να προβλέψεις το τέλος μιας σχέσης (και πως να την σώσεις πριν να είναι αργά)

Όταν οι ενδείξεις είναι εκεί, αλλά εσύ δεν τις βλέπεις

Advertisement

Πώς μπορούμε να σώσουμε την σχέση μας πριν να είναι πολύ αργά; Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο δεσμός μας οδεύει προς το τέλος; Υπάρχει κάποιος τρόπος να εκτιμήσουμε πότε είναι η σωστή στιγμή να χωρίσουμε;

Ναι. Όταν  είμαστε ερωτευμένοι ή θεωρούμε πως είμαστε, αγνοούμε τα σημάδια που φανερώνουν πως η σχέση μας δεν προχωράει άλλο. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να μας προετοιμάσουν.

Η κριτική

Από εδώ αρχίζουν όλα. Τι είναι η κριτική; Μια δήλωση που περιλαμβάνει τις λέξεις πάντα και ποτέ. Παράδειγμα: «Πάντα σκέφτεσαι τον εαυτό σου. Ποτέ δεν σκέφτεσαι εμένα».

Advertisement

Η κριτική υποδηλώνει ότι έχουμε εντοπίσει ένα ελάττωμα στον σύντροφό μας και το δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο. Στην ζωή υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Όταν υπάρχουν οι κακές μέρες, ο πιο εύκολος στόχος για να ξεσπάσουμε είναι ο σύντροφός μας.

Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για την συναισθηματική μας κατάσταση.

Η περιφρόνηση

Αυτό το κομμάτι είναι δύσκολο. Τι ακριβώς είναι περιφρόνηση; Σαρκαστικά σχόλια, εχθρικά αστεία και η κοροϊδία του συντρόφου μας όταν προσπαθεί να ξεκινήσει κάτι καινούριο είναι ενδείξεις που υποδηλώνουν πως θέλουμε να έχουμε το πάνω χέρι ή να είμαστε σε θέση ανωτερότητας.

Advertisement

Η περιφρόνηση είναι το δηλητήριο σε μια σχέση. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη και βλάπτει την αυτοεκτίμησή μας.

Η άμυνα

Τι θεωρούμε άμυνα; Στην ουσία είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούμαστε. Είναι φυσικό όταν δεχόμαστε επίθεση να θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Αλλά η άμυνα δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι επίσης ένας τρόπος να μεταφέρουμε την ευθύνη από εμάς στον σύντροφό μας. «Κάλεσες τον υδραυλικό; -Ξέρεις πόση δουλειά έχω δεν προλαβαίνω, γιατί απλά δεν το κάνεις εσύ που κάθεσαι;».

Advertisement

Η απάντηση είναι τελείως αμυντική γιατί κλιμακώνει την ένταση που έχει ήδη δημιουργηθεί. Ο σύντροφος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και αυτή είναι μια δυσλειτουργική επικοινωνία.

Η μη απάντηση

Ο θάνατος της επικοινωνίας. Ο σύντροφος κάνει μια ερώτηση και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Η επικοινωνία δεν συμβαίνει σε κανένα επίπεδο. Ένας τοίχος χτίζεται στο ζευγάρι και τίποτα δεν μπορεί να το ρίξει.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων στις σχέσεις θέλει χρόνο και πολύ υπομονή και σίγουρα η μη απάντηση δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης.

Advertisement

Οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές σε οποιαδήποτε σχέση. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε. Είναι οι πιο μικρές πράξεις καλοσύνης που είναι οι πιο πολύτιμες.

Ο βαθύς σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφετε για τον σύντροφό σας είναι ο μόνος δρόμος που θα σας οδηγήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σας.

Πηγή:medium.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement