Ακούστηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ανεκδιήγητη απόφαση κωπηλάτη να πάει να γυμναστεί στη θάλασσα με 10 μποφόρ.
Κινητοποιήθηκε ακόμα και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού.
Υπενθυμίζεται πως ο άνδρας, παρά τις προειδοποιήσεις για τη σφοδρή κακοκαιρία Ηφαιστίων, μπήκε στη θάλασσα ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου ειπώθηκαν πολλά.
Το «να τα πληρώσει μόνος του» που έγραψα δεν το εννοούσα αρχικά. Δεν υπάρχει βλακόμετρο και ποιος θα αποφασίζει ποιος πρέπει να πληρώσει και τι – θα ήταν δύσκολο να δουλέψει κάτι τέτοιο.
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως είναι συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό.
Και τώρα το θέμα φτάνει στη Βουλή.
Η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, ζητά να καταβάλουν αποζημίωση στο Δημόσιο όσοι με προσωπική υπαιτιότητα κινητοποιούν τις Ομάδες Διάσωσης. Η πλάκα είναι πως η ίδια βουλευτής, είχε κάνει και το 2008 προς τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρόμοια ερώτηση με αφορμή περιστατικό όπου μέλη ενός ΚΑΠΗ εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις εξέδραμαν στην Πάρνηθα… για να φάνε κοψίδια!
Το δελτίο τύπου για την σχετική ερώτηση:
Κοινή Ερώτηση προς τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Άμυνας,
Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε η βουλευτής
Α’ Αθηνών, ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, ζητώντας Νομοθετική Ρύθμιση για αποζημίωση του
Δημοσίου από όσους με ανεύθυνη συμπεριφορά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των
στελεχών των Ομάδων Διάσωσης και επιβαρύνουν με τεράστιο λειτουργικό κόστος
τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αφορμή υπήρξε το τελευταίο περιστατικό διάσωσης κωπηλάτη στην Αρτέμιδα, στις 6 Ιανουαρίου 2020, ο οποίος, αγνοώντας κάθε οδηγία και λογική, αψήφησε, όχι μόνο τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Μ.Υ., της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για να αθληθεί. Στην επιχείρηση αυτή επιστρατεύτηκε ακόμη
και το Super Puma.
Το συμβάν αυτό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο αλλά, ειδικά την τελευταία δεκαετία, ανάλογα περιστατικά παρουσιάζονται συχνά.
Όπως τονίζει η βουλευτής, εξαιτίας της ήδη διαγνωσμένης κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν και γίνεται ακόμη περισσότερο απαραίτητη η συνέτιση των πολιτών, η υπακοή στις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και, εντέλει, η ανάπτυξη εκ μέρους των πολιτών του αισθήματος ατομικής ευθύνης.
Και σε αυτή την περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Όμως, μία τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, όχι μόνο κοστίζει στον κρατικό μηχανισμό, αλλά, ακόμη πιο σοβαρά, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν με αυταπάρνηση το σύνολο της κοινωνίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΜΑΚ, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, αλλά και Εθελοντών.
Επιπλέον, αυτές οι πράξεις μπορεί εν δυνάμει να στερήσουν τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού από αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Από τους πολίτες των ακριτικών περιοχών, από πολίτες που εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που πραγματικά δεν μπορούν να αποφύγουν, και όχι για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους.
Ερωτάται ο υπουργός.
1) Με δεδομένο ότι αυτό ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση του κράτους;
2) Υπάρχουν στοιχεία από τις υπηρεσίες σας για το πόσες ανάλογες κινητοποιήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, και ποιο το κόστος για κάθε υπουργείο.
Επισημαίνεται: Ακριβώς με το ίδιο αιτούμενο η βουλευτής είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση, στις 22/02/2008 προς τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή περιστατικό όπου μέλη ενός ΚΑΠΗ εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις εξέδραμαν στην Πάρνηθα… για να φάνε κοψίδια!
Πηγή:mikropragmata.lifo.gr -Άρης Δημοκίδης