Ελένη Τοπαλούδη: Ποια είναι η εισαγγελέας που κατακεραύνωσε τους δολοφόνους

Advertisement

«Προτιμότερο είναι να εκδικείται κανείς τους εχθρούς του από το να συμφιλιώνεται μαζί τους. Γιατί το να ανταποδίδεις αυτό που έπαθες είναι δίκαιο. Κι η αποκατάσταση του δικαίου είναι πράξη αξιέπαινη».

Το συγκεκριμένο απόφθεγμα του Αριστοτέλη κυριαρχεί σε ανάρτηση, στις 12 Μαΐου, της 55χρονης εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα της οποίας η αγόρευση για την αποτρόπαια δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, πριν από δύο χρόνια στη Ρόδο, έχει συγκεντρώσει αντικρουόμενα σχόλια.

Η Αριστοτελεία Δόγκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει μελετήσει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης από το δικαστικό σώμα τις επόμενες ημέρες, έχει δεχθεί ιδιαίτερα θετικά σχόλια για «μια ανθρώπινη προσέγγιση στην υπόθεση, που ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και απαλύνει τον πόνο των συγγενών της άτυχης κοπέλας».

Advertisement

Ομως έχει δεχθεί και επικρίσεις για «συναισθηματική ταύτιση, για έλλειψη αντικειμενικής δικαστικής κρίσης και αμεροληψία». Ακόμη δέχθηκε κριτική από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις αναφορές της για τον «ρόλο ορισμένων δικηγόρων στις ακροαματικές διαδικασίες», με την ίδια να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις εν λόγω αντιδράσεις.

Η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός ήταν σύζυγος του πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ και Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης (από τον Νοέμβριο του 1981 μέχρι τα τέλη Μαΐου 1989) Γεωργίου Ασημακόπουλου ο οποίος απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2013. Περιγράφεται ως δικαστική λειτουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες και χαμηλών τόνων.

Την περίοδο 2014 -2015 ήταν Εισαγγελέας Αμαλιάδας κι όπως η ίδια είχε δημοσιοποιήσει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε συγκινηθεί και συγκλονισθεί από υπόθεση ληστείας και κακοποίησης ηλικιωμένης γυναίκας στην περιοχή.

Advertisement

Επιπλέον εντύπωση είχε προκαλέσει περιστατικό που είχε σημειωθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμαλιάδας όταν 29χρονος κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας (στις 25 Αυγούστου 2012 στην Πάτρα) άρχισε να καθυβρίζει την εν λόγω δικαστική λειτουργό.

Όλα ξεκίνησαν κατά την απολογία του συγκατηγορούμενου του όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δόγκα ζήτησε κάποιες διευκρινιστικές εξηγήσεις.

Ο 29χρονος άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο των ερωτήσεων προς τον συγκατηγορούμενό του και στη συνέχεια άρχισε να βρίζει την Εισαγγελέα, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της, ενώ έσπρωξε και ένα έδρανο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν. Η Αριστοτελεία Δόγκα είχε διατηρήσει τότε με αξιοθαύμαστο τρόπο την ψυχραιμία της.

Advertisement

Ακόμη, συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις της για την προστασία των αδέσποτων στην περιοχή της Αμαλιάδας. Είχε διατάξει προκαταρκτικές έρευνες ενώ είχε συνεργασία και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Οκτώβριο του 2015 μετατέθηκε στην Εισαγγελία Θήβας.

Την περίοδο της θητείας της υπήρξαν διαμαρτυρίες για απόφαση της εν λόγω Εισαγγελίας να χαρακτηριστεί ως πταίσμα η επίθεση που σημειώθηκε σε βάρος ακτιβιστή από συνοδούς βουλευτή της «Χρυσής Αυγής». Τελικά υπήρξε παραγραφή του αδικήματος. Με δικαστικούς να αναφέρονται σε ορθή εκτίμηση της υπόθεσης, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασαν νομικοί.

Η εν λόγω δικαστική λειτουργός το 2017 μετατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι επικεφαλής, ως αρχαιότερη, του Β’ Τμήματος Ποινικής Δίωξης.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement