Sir David Attenborough: Το επιβλητικό ερευνητικό σκάφος στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής

Advertisement

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά πλοία που θα πλέουν στις παγωμένες βόρειες θάλασσες. Ένα σκάφος που ετοιμαζόταν επί τέσσερα χρόνια στα βρετανικά ναυπηγεία και κόστισε περί τα 200 εκατ. λίρες.

Το επιβλητικό πολικό ερευνητικό σκάφος Sir David Attenborough μπορεί πλέον να μπει κι αυτό στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής!

Τις επόμενες ημέρες θα πλεύσει με προορισμό τις ακτές της Βόρειας Ουαλίας, στο Χόλιχεντ, και εκεί θα παραμείνει για τον επόμενο χρόνο.

Advertisement

Σε αυτή την περίοδο οι μηχανικοί θα δοκιμάζουν τα συστήματα και τον εξοπλισμό του σκάφους, πριν ξεκινήσει τις έρευνές του στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Οι άνθρωποι της εταιρίας που ανέλαβε την κατασκευή του, το έχουν χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη κατασκευή τους.

«Μια γιορτή για τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες. Από την ομάδα που το κατασκεύασε ως την κοινότητα που το σχεδίασε» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Advertisement

Υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο

Και ο ενθουσιασμός μπορεί να δικαιολογηθεί αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα χαρακτηριστικά του πλοίου που δεσπόζει στο ναυπηγείο του Μέρσεϊσαϊντ.

Είναι ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο. Έχει μήκος 129 μέτρα και με 15.000 τόνους είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε στη Βρετανία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες! Οι προδιαγραφές του, δε, αναφέρουν πως μπορεί να σπάσει πάγο πάχους ως και 1 μέτρο, έχοντας ταχύτητα 3 κόμβων.

Αν όλα πάνε καλά στις δοκιμές τον επόμενο χρόνο, τότε βάσει σχεδιασμού, τον Νοέμβριο του 2021 θα αποπλεύσει για την Ανταρκτική.

Advertisement

Διαθέτει ελικοδρόμιο (τα ελικόπτερα είναι απαραίτητα για την εξερεύνηση και την ασφάλεια), γερανούς και εργαστήρια, ενώ έχει τον εξοπλισμό για υποβρύχια έρευνα και δειγματοληψία στον ωκεανό.

Έρευνα στην Ανταρκτική

Ο μεγάλος στόχος του είναι να ερευνήσει στην Ανταρκτική το ιστορικό του κλίματος στο παρελθόν.

Advertisement

Είναι σε θέση να αναλύσει δεδομένα από την ιστορία του κλίματος για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και με με περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή:reader

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement