Κορωνοϊός: Η χειρότερη μέρα για την Ελλάδα με 1.547 κρούσματα – 10 νεκροί, 108 διασωληνωμένοι

Advertisement

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο με 1.547 μολύνσεις, 108 διασωληνωμένους και δέκα νεκρούς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες για πρώτη φορά στη χώρα μας καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το εφιαλτικό νούμερο των 1.259 μολύνσεων σε ένα 24ωρο.

Ήδη, έσπασε το φράγμα των 600 νεκρών στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν επτά άτομα, μεταξύ αυτών 58χρονος και 59χρονος.

Advertisement

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κορύσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

4003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Advertisement

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβληματισμός για βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας- εισηγούνται ισχυρά να τεθεί σε καθεστώς lockdown η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και με Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά. Είναι άλλωστε ένα μέτρο που έχει αρχίσει να υιοθετείται πλέον και στην Ευρώπη. Μερικό lockdown επιβάλλει η Γερμανία και αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ και ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Advertisement

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού.

291 από τα 1.259 κρούσματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη

Θυμίζουμε πως ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, όπου εντοπίστηκαν 1.259. Οπως ενημέρωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τα 295 καταγράφονται στην Αττική, τα 291 στη Θεσσαλονίκη, τα 73 στη Ροδόπη, τα 75 στις Σέρρες και τα 47 στη Λάρισα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού εκτινάχθηκε από τις 400 διαγνώσεις την περασμένη εβδομάδα σε πάνω από 700, με σαφείς ενδείξεις ανόδου.

Advertisement

Από αύριο σε lockdown Γιάννενα και Σέρρες

Από αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα από αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Advertisement

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Πηγή:iefimerida

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement