Κορωνοϊός: Σε δύο μήνες τα πρώτα αποτελέσματα για τη θεραπεία με λεμφοκύτταρα -Τι λένε οι ερευνητές του Παπανικολάου

Advertisement

Σε δύο μήνες αναμένεται να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα στην έρευνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού με λεμφοκύτταρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο.

Η έρευνα αφορά τις δυνατότητες που θα προκύψουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων και κυρίως στη θεραπεία και στην εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων (γονίδια) και θα αξιοποιούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Κυτταρικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι σε δύο μήνες θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα «αρχικώς για τη στοχευμένη επιλογή των ασθενών που θα μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακο σε κυκλοφορία και ακολούθως για την παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου».

Advertisement

«Σύντομα, μέσα από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με μια πολύ απλή διαδικασία θα γνωρίζουμε ποιος ασθενής χρειάζεται να μπει σε ΜΕΘ και ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.

Και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στην παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου, που θα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ασθενών», τόνισε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η μελέτη της ομάδας επιστημόνων της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης κλινικής γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ.

Advertisement

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η χρηματοδότηση αυτή λύνει τα χέρια στους ερευνητές, ενώ η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στο αίτημα που διατύπωσε ο ίδιος σε επιστολή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των επιστημόνων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και χρηματοδοτεί την πρωτοποριακή έρευνά τους, περιμένοντας τα αποτελέσματα να έχουν άμεση εφαρμογή και να αποτελέσουν μια νέα αρχή με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ήδη, το έργο τους έχει βραβευτεί παγκοσμίως και μέχρι το τέλος του μήνα η Περιφέρεια θα εγκρίνει και επίσημα την εκταμίευση των απαιτούμενων πόρων, ώστε το έργο των επιστημόνων να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς» πρόσθεσε.

Advertisement

Σημείωσε παράλληλα ότι το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, η ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, αλλά πρέπει να υπάρξει και θεραπεία.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι μέσα από τη δουλειά της ερευνητικής ομάδας του «Παπανικολάου», η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement