Πιθανή έρευνα στη Ρεάλ για 200 εκατ. ευρώ από τα Νησιά Κέιμαν

Advertisement

Όλα ξεκίνησαν το 2016, με τις πρώτες επαφές μεταξύ του Τζον Χαν, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Providence και του Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ Περιάνεθ, γενικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης, εξ ου και η συμμαχία μεταξύ ενός από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στην Ισπανία και τον κόσμο και της Providence, που διαθέτει επενδύσεις 44 δις δολάρια.

Μια εταιρική σχέση που αποκαλύπτει την ιστορία που αποκαλύφθηκε από την Info Libre, βασισμένη σε έγγραφα των Football Leaks που δημοσίευσε το γερμανικό Spiegel, σχετικά με τα χρήματα που προέρχονται από το φορολογικό καταφύγιο των Νήσων Κέιμαν για τους «μερένχες», μέσω δύο υποκαταστημάτων της Providence.

Το χρήμα ξεκίνησε από το μέγα εγχείρημα που δημιουργήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ίδια την Providence, η οποία το 2016 υπέγραψε μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων, για την πληρωμή από το ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια, χωρισμένη σε τρία μέρη:

Advertisement

Σε αντάλλαγμα γι΄ αυτούς τους πόρους, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δεσμευτεί να πληρώσει στην Providence 23,75% των υψηλότερων εσόδων που απορρέουν από την εκμετάλλευση εμπορικών δικαιωμάτων σε ορισμένες περιοχές: αυτά που προέρχονται από χορηγούς και μεγάλο μέρος ψηφιακών πλατφορμών.

Η πρώτη συμφωνία επισημοποιήθηκε το 2017, με διάρκεια έως το 2021, κι έφερε 200 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Ρεάλ, με αντάλλαγμα την υποβίβαση στο found μέρους των εσόδων ως χορηγών. Ο τεχνικός χορηγός και τα δικαιώματα ονοματοδοσίας για το γήπεδο και το αθλητικό κέντρο εξαιρέθηκαν από αυτήν την «περίμετρο».

Όμως εδώ έρχονται τα ερωτήματα. Με ποιον υπέγραψε η Ρεάλ Μαδρίτης αυτήν την ουσιαστική συμφωνία; Όχι με την Providence Equity Partners LLC (με έδρα τη Φλόριντα), αλλά με την PQ VII Sàrl, εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, που ιδρύθηκε το 2017 με κεφάλαιο μόλις 20 χιλιάδων ευρώ.

Advertisement

«Αυτό είναι ένα «όχημα» του οποίου οι τελικοί δικαιούχοι είναι δύο εταιρείες που εδρεύουν στο φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν», έγραφε ο οικονομικός διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης Χούλιο Εσκερντέιρο, σε ένα email που απευθύνεται στην ανώτερη διοίκηση του συλλόγου.

«Δύο εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν κι εδρεύουν σε ένα κτίριο στη Τζορτζ Τάουν, όπου υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες, εγγυώνται την πληρωμή στο σύλλογο 200 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία του Λουξεμβούργου με 20.000 ευρώ μετοχικού κεφαλαίου! Ακούγεται σαν αστείο, αλλά φοβάμαι ότι είναι αλήθεια», πρόσθετε ο Εσκερντέιρο στην ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Providence τροποποίησαν εν μέρει το προηγούμενο συμβόλαιο στις 20 Νοεμβρίου, με τις δύο εταιρείες των Νήσων Κέιμαν να εγγυώνται στο σύλλογο την πληρωμή 175 εκατομμυρίων ευρώ μέσω πιστωτικής επιστολής, που εκδόθηκε από υποκατάστημα της Citibank στην Τάμπα της Φλόριντα.

Advertisement

Μια δομή της οποίας η Ρεάλ Μαδρίτης γνώριζε τους κινδύνους από την αρχή, ειδικά σε φορολογικό επίπεδο (καθώς και σε σχέση με τη ζημία στην εικόνα και τη φήμη). Τόσο πολύ που ο ίδιος ο Εσκερντέιρο εξήγησε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πώς τα founds χρησιμοποίησαν δομές αυτού του τύπου για την ελαχιστοποίηση του φορολογικού κόστους, χάρος στην έδρα στο Λουξεμβούργο.

Δεν πρόκειται για παράνομες δομές, αλλά ο οικονομικός διευθυντής προειδοποίησε ότι εάν ο φορολογούμενος, σε μια από τις επιθεωρήσεις του, είχε διαπιστώσει ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν ήταν ο πραγματικός αποδέκτης των πληρωμών της Ρεάλ Μαδρίτης, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την επιχείρηση ως «απάτη».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement