Οι Volvo Cars και Geely Auto εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

Advertisement

Η Volvo Cars και η Geely Auto συμφώνησαν σε μια ευρεία συνεργασία που θα μεγιστοποιήσει τις δυνάμεις των σουηδικών και κινεζικών οχημάτων, παρέχοντας συνέργειες σε κινητήρες, κοινή χρήση αρχιτεκτονικής ηλεκτρικών οχημάτων, κοινές προμήθειες, αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης και μεταπώληση.

Οι λειτουργίες Powertrain θα συνδυαστούν σε νέα εταιρεία που εστιάζεται σε υβριδικά συστήματα επόμενης γενιάς και κινητήρες εσωτερικής καύσης. Προβλέπονται: Διευρυμένη χρήση κοινών αρθρωτών αρχιτεκτονικών για ηλεκτρικά οχήματα (EV). Ενισχυμένη συνεργασία σε αυτόνομες και ηλεκτρικές τεχνολογίες κίνησης. Κοινές συμβάσεις για τη μείωση του κόστους αγοράς. Η Lynk & Co επεκτείνεται παγκοσμίως χρησιμοποιώντας το δίκτυο διανομής και υπηρεσιών Volvo. Οι εταιρείες διατηρούν ανεξάρτητες εταιρικές δομές.

Μετά από μια λεπτομερή ανασκόπηση των επιλογών συνδυασμού, η Volvo Cars και η Geely Auto κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να διασφαλίσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στις αντίστοιχες αγορές τους και να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες βιομηχανικές προκλήσεις μέσω μιας βαθύτερης συνεργασίας, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες ξεχωριστές εταιρικές δομές τους.

Advertisement

Η βαθύτερη συνεργασία θα επιτρέψει στους υφιστάμενους ενδιαφερόμενους και τους πιθανούς νέους επενδυτές της Volvo Cars και της Geely Auto να εκτιμήσουν τις αντίστοιχες αυτόνομες στρατηγικές, την απόδοση, την οικονομική έκθεση και τις αποδόσεις τους. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διερευνήσουν τις επιλογές της κεφαλαιαγοράς.

Η συνεργασία θα επιβλέπεται από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο υποστηρίζεται από την Geely Holding, τον κύριο μέτοχο και στις δύο εταιρείες.

Η Volvo Cars και η Geely Auto επιβεβαίωσαν το συνδυασμό των υπαρχόντων λειτουργιών κινητήρα σε μια νέα αυτόνομη εταιρεία. Η εταιρεία, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, θα παρέχει κινητήρες εσωτερικής καύσης, κιβώτια ταχυτήτων και υβριδικά συστήματα διπλής μηχανής επόμενης γενιάς για χρήση τόσο από τις εταιρείες όσο και από άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Advertisement

Μέσω της συνεργασίας, οι δύο εταιρείες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και προμήθεια τεχνολογιών επόμενης γενιάς, από τη συνδεσιμότητα και την αυτόνομη οδήγηση έως την κοινή χρήση αυτοκινήτων και την ηλεκτροδότηση.

Σχεδιάζουν να μοιράζονται και να χρησιμοποιούν από κοινού μπαταρίες, ηλεκτρικούς κινητήρες και λύσεις συνδεσιμότητας που θα δημιουργήσουν πολύτιμες συνέργειες. Αυτό θα περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κορυφαίας λύσης αυτόνομης οδήγησης (AD) υπό την ηγεσία της Zenseact, της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού της Volvo Cars AD.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να μοιραστούν τις νέες ηλεκτρικές αρχιτεκτονικές SEA και SPA2 μεταξύ των εμπορικών σημάτων τους, έχουν ξεκινήσει συνδυασμένες προσπάθειες για την αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη υλικού και λογισμικού για τις κορυφαίες παγκόσμιες κορυφαίες αρθρωτές αρχιτεκτονικές EV.

Advertisement

Η προβλεπόμενη κοινή χρήση πλατφορμών και αρχιτεκτονικών μεταξύ των εταιρειών θα οδηγήσει σε επιπλέον συνέργειες και θα επιτρέψει την επέκταση των χαρτοφυλακίων προϊόντων στις μάρκες Volvo Cars, Geely, Lynk & Co και Polestar και εξωτερικούς συνεργάτες.

Αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο διανομής και εξυπηρέτησης της Volvo Cars, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης για την παγκόσμια επέκταση της κοινής εταιρείας μάρκας Lynk & Co.

Ο Hakan Samuelsson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars, δήλωσε: «Έχοντας αξιολογήσει διαφορετικές επιλογές για να συνειδητοποιήσουμε την αξία, καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα ότι ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ δύο αυτόνομων εταιρειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η συνεχής ανάπτυξη και ταυτόχρονα να επιτευχθούν τεχνολογικές συνέργειες σε πολλές περιοχές. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία περαιτέρω και βαθύτερης συνεργασίας με τη Geely Auto».

Advertisement

Ο κ. Conghui, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Geely Auto, δήλωσε: «Η Geely Auto ανυπομονεί να συνεργαστεί στενότερα με τη Volvo Cars, επιτυγχάνοντας σημαντικές συνέργειες για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις μας. Αυτό θα επιτρέψει στην Geely Auto να επιταχύνει την παγκόσμια επέκτασή της, να αξιοποιήσει τις δυνάμεις μας στο Κίνα και ανάπτυξη νέας γενιάς νέων ενεργειακών οχημάτων παγκόσμιας κλάσης και συναφών υπηρεσιών κινητικότητας».

Η συμφωνία συνεργασίας καλωσορίστηκε από τον Li Shufu, πρόεδρο της Geely Holding, της μητρικής εταιρείας της Volvo Cars και του μεγαλύτερου μετόχου της Geely Auto.

«Ως μέτοχοι και διαχειριστές χαρτοφυλακίου και των δύο εταιρειών εξ ολοκλήρου και εισηγμένων, η Geely Holding βλέπει σημαντικά οφέλη από βαθύτερες συνεργασίες και συμμαχίες διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Li Shufu. «Ενθαρρυνόμαστε από τις πιθανές συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται από αυτήν τη συνεργασία, η οποία θα δημιουργήσει δύο ακόμη ισχυρότερες παγκοσμίως ανταγωνιστικές εταιρείες στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο της τεχνολογίας αυτοκινήτων και των νέων υπηρεσιών κινητικότητας».

Advertisement

Σχετικά με την Volvo Car Group

Η Volvo Cars ιδρύθηκε το 1927. Σήμερα, είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο με πωλήσεις 661.713 αυτοκινήτων το 2020 σε περίπου 100 χώρες. Η Volvo Cars βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της Zhejiang Geely Holding από το 2010. Από τον Δεκέμβριο του 2020, η Volvo Cars απασχολούσε περίπου 40.000 (41.500) υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Τα κεντρικά γραφεία, η ανάπτυξη προϊόντων, η εμπορία και η διοίκηση της Volvo Cars βρίσκονται κυρίως στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η έδρα της Volvo Cars για την APAC βρίσκεται στη Σαγκάη. Τα κύρια εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία), τη Γάνδη (Βέλγιο), τη Νότια Καρολίνα (ΗΠΑ), το Τσενγκντού και το Ντακίνγκ (Κίνα), ενώ οι κινητήρες κατασκευάζονται στο Skövde (Σουηδία) και στο Ζανγκτζιακού (Κίνα) και εξαρτήματα αμαξώματος Olofström (Σουηδία).

Advertisement

Σχετικά με την Geely Auto Group

Η Geely Auto Group είναι ένας κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων με έδρα το Hangzhou της Κίνας και ιδρύθηκε το 1997 ως θυγατρική μονάδα του Zhejiang Geely Holding Group (ZGH). Η ομάδα διαχειρίζεται αρκετές κορυφαίες μάρκες όπως οι Geely Auto, Lynk & Co, Proton Cars και Geometry.

Το 2020, οι μάρκες υπό τη διαχείριση του Geely Auto Group πούλησαν πάνω από 1,43 εκατομμύρια μονάδες, με την Geely Auto να διατηρεί τη θέση της ως η κινεζική μάρκα με τις καλύτερες πωλήσεις για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Η Lynk & Co δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ πωλήσεων για έξι συνεχόμενους μήνες, ένα ανανεωμένο PROTON αυξάνεται κατά 8,8% παρά την παγκόσμια πανδημία, και η εμβληματική βρετανική μάρκα Lotus βλέπει τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται 4% παγκοσμίως.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement