Μη κατοικήσιμα πάνω από 590 σπίτια σε Λάρισα και Ελασσόνα

Ζημιές σε 17 δημόσια κτίρια και μνημεία – Ακατάλληλα δεκάδες επαγγελματικά κτίρια και αποθήκες

ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement

«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτήρισαν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική δραστηριότητα στη Λάρισα στο πλαίσιο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο γήπεδο Δαμασίου. Εστιάζοντας στους αλλεπάλληλους μετασεισμούς έκαναν λόγο για μια δύσκολη μετασεισμική ακολουθία, ενώ το τελικό πόρισμα για το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και όλη την Κεντρική Ελλάδα αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί στους δήμους Τυρνάβου (κυρίως Δαμάσι), Ελασσόνας (Μεσοχώρι, Πραιτώρι, Μαγούλα κ.ά.) και Λαρισαίων (σε χωριά του πρώην δήμου Κοιλάδας, κυρίως σε Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα και Αμυγδαλέα). Περισσότερα από 590 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα», ενώ ακατάλληλα κρίθηκαν δεκάδες επαγγελματικά κτίρια και αποθήκες. Ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον 17 δημόσια κτίρια και μνημεία.

Σήμερα ξεκίνησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Advertisement

Η αγωνία των συμπολιτών μεγαλώνει εξαιτίας της έντονης και δύσκολης μετασεισμικής ακολουθίας, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν την πόλη της Λάρισας και πήγαν σε χωριά ή εξοχικά, ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας φοβούνται να διαμείνουν στα σπίτια τους και κοιμούνται σε σκηνές σε πάρκα, πλατείες και ανοιχτούς χώρους, ενώ αρκετοί επιλέγουν και τα οχήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών Ρίχτερ, σχηματίστηκαν ουρές στα πρατήρια υγρών καυσίμων για να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ καύσιμα.

Εξαιρέθηκε από το λοκντάουν

Επίσης η Λάρισα, αν και βρίσκεται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, εξαιρέθηκα από το λοκντάουν, που θα ίσχυε από το Σάββατο 6 Μαρτίου, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε ο σεισμός στην περιοχή.

Αυτοψία Αλέξη Τσίπρα

Στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί αύριο, Σάββατο, 6 Μαρτίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 μ. θα επισκεφθεί το Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου και στη 1 το Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Advertisement

Επίσης αύριο Σάββατο και ώρα 9.30 το πρωί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός θα βρίσκονται στο Δαμάσι.

Ξεσπιτώθηκαν εκατοντάδες οικογένειες

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί τα πρώτα 24ωρα από το σεισμό των 6 Ρίχτερ και τις αλλεπάλληλες σεισμικός δονήσεις.

Σήμερα συνεχίστηκαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Advertisement

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Μη κατοικήσιμες 520 κατοικίες, ακατάλληλοι 12 επαγγελματικοί χώροι και 51 αποθήκες – Ζημιές σε 17 δημόσια κτίρια και μνημεία

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

·       Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Advertisement

·       Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

·       Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

·       Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Advertisement

70 «κόκκινα» σπίτια στο Δήμο Λαρισαίων

Τουλάχιστον 70 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα από ελέγχους που έγιναν από κλιμάκια μηχανικών σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Λαρισαίων (Κουτσόχερο, Μάντρα, Αμυγδαλέα, Ραχούλα). Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Γιατί άντεξαν τα κτίρια της Λάρισας στα 6,3 Ρίχτερ

Το 98-99% του κτιριακού αποθέματος της Λάρισας,του Τυρνάβου, της Ελασσόνας άντεξε στον ισχυρό σεισμό σημειώνει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών(ΙΤΣΑΚ) και χαρακτηρίζει ως «ασπίδα» για τα κτίρια της Λάρισας, του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής, που δέχθηκαν το χτύπημα του προχθεσινού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, τους μέχρι τώρα αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ψυχολογική υποστήριξη

Από το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου ομάδα ψυχολόγων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου θα βρίσκεται για ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας.

Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε στον καταυλισμό των σεισμόπληκτων στην περιοχή του Δαμασίου, σε αντίσκηνο, σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης, αποτελούμενος από δυο ψυχολόγους και έναν ψυχίατρο.

Άνοιξε η γη στο Μεσοχώρι

Τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η γη κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού (αυτόν της Τετάρτης στις 12:16΄) εξήγησε ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας στην κάμερα του Larissanet.gr.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, η σεισμική δόνηση προκάλεσε ρωγμή στην επιφάνεια της γης, στο ύψος του ποταμιού στο χωριό Μεσοχώρι, από την οποία έβγαινε νερό και άμμος.

Advertisement

Στην περιοχή βρέθηκαν σήμερα γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Υπάρχει ανησυχία»…

Στην συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το μεσημέρι στο Δαμάσι, όπου παραβρέθηκε όλη η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανησυχία»…

Ιωάννης Κουκουβέλας στο larissanet.gr: Ήσυχο το ρήγμα της Λάρισας – Να περιμένουμε τη δραστηριότητα μετά τα 5,9 Ρίχτερ
Στην περιοχή του Τυρνάβου και ειδικότερα στο Δαμάσι βρέθηκε χθες και σήμερα ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας.

Advertisement

Μιλώντας στο larissanet.gr ο κ. Κουκουβέλας επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τη μετασεισμική δραστηριότητα. «Μέχρι στιγμής το ρήγμα της Λάρισας παραμένει ήσυχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουβέλας και επεσήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα δώσει τι χθεσινοβραδινό γεγονός, των 5,9 Ρίχτερ. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει κατεύθυνση προς τη Βερδικούσια, τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελασσόνας.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement