Δυσοίωνη εκτίμηση για 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement

Στην εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες προχώρησε ο ΓΓ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργη, δηλώνοντας ότι βάσει του προγραμματισμού ο αριθμός των εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο θα φτάσει τον συνολικό αριθμό που θα έχει συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο κ. Κοντογεώργης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες τα οποία θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι η η σχετική λίστα έχει ήδη καταρτιστεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί και να ανακοινωθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα εάν δεν βρίσκεται ήδη καταγεγραμμένος στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Advertisement

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντογεώργης εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70 – 74 και 65 – 69 ετών.

Επανέλαβε αυτό που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ως πρόθεση της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον τύπο των εμβολίων, θα ενταχθούν στη διαδικασία φαρμακεία και ιδιώτες γιατροί, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τον Απρίλιο.

Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι στη χώρα μας έχουν καταγράφει συνολικά μόνον έξι σοβαρές παρενέργειες.

Advertisement

Έκανε επίσης γνωστό ότι από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν κολλήσει τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ν. Τζανάκης εκτίμησε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν αποκλείει την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέλθει έως και τα 3.000 υπό τον όρο ότι και τα τεστ θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ανάλογη αύξηση εκτιμά, βάσει του ίδιου μοντέλου, ότι θα υπάρξει και στις διασωληνώσεις θεωρώντας ότι αυτές μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Advertisement

Ο ίδιος πάντως τοποθέτησε περί τα τέλη του μήνα την αρχή της αποκλιμάκωσης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση»

Ως ιδιαίτερα ανησυχητική περιέγραψε την κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση «δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown».

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Σημείωσε επίσης πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποτελούν τον «μοχλό» του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement