80 αναρριχητικές διαδρομές στην Κόνιτσα

Advertisement

Η ολοκλήρωση τριών αναρριχητικών πεδίων και η διάνοιξη 80 διαδρομών στην Κόνιτσα αναμένεται να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

Πρόκειται για την αξιοποίση και την ανάδειξη του φυσικού αποθέματος της Κόνιτσας, όπως αναφέρει ο δήμος σε σχετική ανακοίνωση, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η διάνοιξη 80 αναρριχητικών διαδρομών σε τρία αναρριχητικά πεδία στις περιοχές Καλόβρυση, Μπούση και Αμάραντος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας-EX_TOUR».

Advertisement

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε σύγχρονο αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή Αμάραντου, δίπλα στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση, δυνατότητες διαμονής και πολύ καλή ποιότητα βράχου. Ένα δεύτερο αναρριχητικό πεδίο αναδείχθηκε κοντά στο χωρίο Καλόβρυση και πολύ κοντά στο Μπουραζάνι, που αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Τέλος, μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Κόνιτσας δημιουργήθηκε στο φαράγγι του «Μπούσι» ένα αναρριχητικό πεδίο μικρής και μεσαίας δυσκολίας. Οι αναρριχητικές εξορμήσεις στα παραπάνω πεδία μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού ή ακόμα και επίσκεψη στις φυσικές ιαματικές πηγές του Αμαράντου και των Καβασίλων.

«Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των κοινών φυσικών χαρακτηριστικών, που δημιουργούν το ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη τουρισμού περιπέτειας και extreme sports», τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου και προστίθεται: «Μέσα από τις δράσεις του έργου θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες, έτσι ώστε η περιοχή της Κόνιτσας να αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις αθλημάτων, όπως η αναρρίχηση, το κανό καγιάκ, το αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Advertisement

Στο έργο περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για τη δημιουργία Σχολής Extreme Sports, από την οποία θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες και εκπαιδευτές στον χώρο.

Η Σχολή θα φιλοξενηθεί στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή στην Κόνιτσα, της οποίας μέρος της αποκατάστασης και ανακαίνισης θα γίνει με δαπάνες του έργου. Εκτός των προαναφερθέντων, στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθεί μία τετραήμερη θερινή κατασκήνωση στην περιοχή της Κόνιτσας με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επαγγελματιών του αθλητισμού περιπέτειας.

Επίσης, θα δρομολογηθεί η συμμετοχή σε θεματικές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό για την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής.

Advertisement

Το «EX_TOUR» αποτελεί ένα διασυνοριακό έργο, με τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα και την Αλβανία, που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Κόνιτσας και τον Δήμο Πρεμετής. Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής, extreme sports, στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων της Κόνιτσας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «INTERREG II CROSS BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE ALBANIA 2014-2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός του για την Ελλάδα ανέρχεται σε 611.240 ευρώ, εκ των οποίων 519.554 ευρώ θα καλυφθούν από κονδύλια της ΕΕ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement