Αναστέλλονται προσωρινά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Advertisement

«Καθαρά προληπτικό μέτρο» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Advertisement

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Advertisement

Ιταλία

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Περαιτέρω εμβάθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Aifa, σε συντονισμό με τον ΕΜΑ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα αξιολογήσει όλα τα συμβάντα που καταγράφηκαν, μετά την χορήγηση του εμβολίου», γράφει ο ιταλικός αρμόδιος οργανισμός.

Στο ανακοινωθέν του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρεται, τέλος, ότι « ο Αifa θα κάνει γνωστή κάθε νέα πληροφορία που μπορεί να έχει στην διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού για όσους έλαβαν ήδη την πρώτη δόση».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement