Καθαρά Δευτέρα: Μεγάλες ουρές σε φούρνους όλης της χώρας για τη λαγάνα

Advertisement

Η λαγάνα δεν απουσιάζει από κανένα τραπέζι σήμερα. Έτσι, όπως είναι λογικό, οι πολίτες έσπευσαν στους φούρνους της γειτονιάς τους για να την προμηθευτούν.

Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιβάλλει ένα διαφορετικό μενού στο τραπέζι, εφόσον η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και αποτελεί την απαρχή της Σαρακοστής για την ορθόδοξη εκκλησία. Η ημέρα αυτή είναι απολύτως συνυφασμένη με το πέταγμα του χαρταετού, την απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών από το τραπέζι και τη λαγάνα.

Η Λαγάνα δεν απουσιάζει από κανένα τραπέζι σήμερα, έτσι, όπως είναι λογικό, παρά το Lockdown, πολίτες απ’όλη την Ελλάδα έσπευσαν στους κοντινούς τους φούρνους για να προμηθευτούν το must της Καθαράς Δευτέρας. Οι περισσότεροι φούρνοι της Αθήνας έχουν σχηματίσει ατελείωτες ουρές, ενώ φαινόμενα συνωστισμού (με τις απαραίτητες προφυλάξεις) παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Advertisement

Ατελείωτες ουρές για λαγάνα στη Θεσσαλονίκη

Παρά την επιδείνωση του καιρού οι Θεσσαλονικείς σχηματίζουν ουρές έξω από τους φούρνους για να προμηθευτούν την παραδοσιακή λαγάνα.

Κόσμος και στους φούρνους της Ραφήνας

»Ουρές» από το πρωί στους φούρνους για την προμήθεια της πατροπαράδοτης λαγάνας για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και στην Ραφήνα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα iselida.gr.

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Η λαγάνα, ο άζυμος αυτός άρτος, παίζει αναμφίβολα κυρίαρχο ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Advertisement

Η λαγάνα, παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, και έναν τέτοιο πρόχειρο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement