Όπως πολύ καλά θα έχεις καταλάβει, λατρεύουμε το σουβλάκι, το τυλιχτό, τον γύρο, όπως θες πες το. Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Και έχουμε ασχοληθεί κατά καιρούς τόσο με σουβλάκια της Αθήνας (βλέπε το μεγαλύτερο τυλιχτό της πρωτεύουσας), όσο και με πιο ιδιαίτερα τυλιχτά της Βόρειας Ελλάδας.
Ας εστιάσουμε, όμως, στη δεύτερη κατηγορία, μιας και για να λέμε την αλήθεια, οι κάτοικοι στον Βορρά ξέρουν από καλό φαγητό. Και γνωρίζουν μάλιστα και πολλές πατέντες, προκειμένου να κάνουν τα αγαπημένα μας τυλιχτά, ακόμη πιο νόστιμα. Εκτός από το μπουρί, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για τη γνωριμία μου με το γύρο-λαγάνα.
Η Ξάνθη είναι φτιαγμένη για το Instagram, αλλά δεν το ξέρεις
Σοβαρά τώρα; Γύρος μέσα στη λαγάνα;
Όταν πριν μερικά χρόνια πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στην όμορφη πόλη της Ξάνθης, προκειμένου να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, δεν είχα ιδέα τι θα συναντήσω εκεί. Μέχρι τότε το πιο βόρειο σημείο της Ελλάδας που είχα επισκεφτεί ήταν η Λάρισα, οπότε καταλαβαίνεις πως πολλά από όσα συνάντησα εκεί, τα έβλεπα για πρώτη φορά.
Όπως για παράδειγμα τον γύρο μέσα στη λαγάνα. Η γνωριμία μου με το συγκεκριμένο έδεσμα έγινε κάπως βίαια. Στην πρώτη μου έξοδο από το στρατόπεδο, ένας συφάνταρος (γεια σου Βασίλη), που θα έμενε μέσα, μου ζήτησε να του φέρω επιστρέφοντας μια λαγάνα με γύρο. Ήταν νομίζω αρχές Νοεμβρίου, επομένως η πρώτη μου σκέψη ήταν πως απλά με τρολάρει.
Το «αστείο», όμως, συνέχισε για αρκετή ώρα και κάπου εκεί κατάλαβα πως μιλάει σοβαρά. «Μα καλά θα πω στον σουβλατζή να μου βάλει γύρο μέσα στη λαγάνα;». Νομίζω το σκέφτηκα αρκετές φορές μέχρι να το ζητήσω όντως. Ωστόσο, η αντίδραση του τύπου στο σουβλατζίδικο, όταν τελικά παρήγγειλα δύο λαγάνες (ε, τι; δεν θα δοκίμαζα;) με γύρο ήταν απολύτως φυσιολογική.
Μέσα σε λίγα λεπτά έπιασε μια λαγάνα (χωρίς σουσάμι και λίγο μικρότερη από αυτή της Καθαράς Δευτέρας), την έκοψε στη μέση και γέμισε τα δύο λαχταριστά ψωμάκια της με γύρο κοτόπουλο, πατάτες, ντομάτα, κέτσαπ, μουστάρδα και κάποια έξτρα υλικά, που δεν θυμάμαι. Τα μάτια μου είχαν κολλήσει στη λαγάνα και δεν πρόσεχα καν τα υπόλοιπα υλικά.
Δεν μπορούσα να το πιστέψω πως αυτό το ψωμί, που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να το βρίσκουμε στον φούρνο αποκλειστικά την Καθαρά Δευτέρα, στην Ξάνθη, όχι μόνο το έχουν διαθέσιμο όλο τον χρόνο, αλλά το γεμίζουν και με όλα τα υλικά ενός κλασικού τυλιχτού.
Η χαρά μου δοκιμάζοντας τη λαγάνα με τον γύρο για πρώτη φορά, δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις. Αν δεν έχει δοκιμάσει, πραγματικά δεν ξέρεις από ζωή. Εκτός, όμως, από νόστιμη είναι και πολύ χορταστική, αφού μιλάμε για μισή λαγάνα, γεμισμένη με ό,τι υλικά θέλεις.
Λαγάνα όλη τη χρονιά
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Χωρίς υπερβολές. Τη μισή στρατιωτική μου θητεία στην Ξάνθη την πέρασα τρώγοντας λαγάνα από τον Ντίνο και μπουρί από το Ντερλίσιμο. Δύο από τα πιο νόστιμα τυλιχτά, τα οποία δυστυχώς δεν βρίσκεις στην Αθήνα.
Αν και στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιου είδους μαγικό τρικ των Ξανθιωτών, λίγο αργότερα έμαθα από φίλους ότι λαγάνα με γύρο μπορείς να βρεις και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη και στην Πτολεμαΐδα. Και φυσικά τη βρίσκεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σε αρκετά καλή τιμή (γύρω στα 3.50 ευρώ) και δεν χρειάζεσαι δεύτερη για να χορτάσεις.
Κάτι παραπάνω ξέρουν οι Βόρειοι.