Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος

Advertisement

Μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα βρήκε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, δεν προέκυψε συσχέτιση με το μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας ή το κρέας από πουλερικά.

Οι ερευνητές της μελέτης PURE, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Επιστήμης της Διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 134.300 ανθρώπους από 21 χώρες πέντε ηπείρων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος σχεδόν δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 150 ή περισσότερων γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με -κατά μέσο όρο- αύξηση 46% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κατά 51% του κινδύνου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Από την άλλη, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μη επεξεργασμένων κρεάτων δεν φάνηκε να έχει κάποια επίπτωση στην υγεία.

Advertisement

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση με μέτρο μη επεξεργασμένου κρέατος, στο πλαίσιο μίας γενικότερης υγιούς διατροφής, είναι απίθανο να αποβεί επιβλαβής», δήλωσε ο δρ Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «πρέπει να ενθαρρύνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης του επεξεργασμένου κρέατος».

Ψαρομεσογειακή διατροφή και περιοδική νηστεία

Η μεσογειακή διατροφή με πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο και άλλα λίπη), πλήρη δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, καθώς και με μέτρια γαλακτοκομικά (γιαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά), η οποία συνδυάζεται με ψάρια ή/και θαλασσινά, αλλά και με νηστεία κατά καιρούς, είναι ιδανική για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Τζέιμς Ο’Κιφ του Ινστιτούτου Saint Luke Mid America Heart Institute, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα (μετα-ανάλυση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρω «συνταγή» διατροφής και περιστασιακής νηστείας έχει μεγάλα οφέλη.

Advertisement

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι από μόνη της η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες και κλινικές δοκιμές πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, άνοιας, κατάθλιψης και μερικών καρκίνων. Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση ψαριών/θαλασσινών, που αντικαθιστούν το κρέας ως βασική πηγή πρωτεΐνης, μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Ο συνδυασμός τους, δηλαδή η μεσογειακή διατροφή συν η ψαροφαγία, εάν εμπλουτιστεί με τον περιοδικό περιορισμό της λήψης θερμίδων καθημερινά (νηστεία για χρονικά διαστήματα οκτώ έως δώδεκα ωρών) μπορεί επιπροσθέτως να μειώσει τη φλεγμονή στον οργανισμό, να βελτιώσει τον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να γίνει με τη μείωση του αριθμού των ημερήσιων γευμάτων από τρία σε δύο ή με περιόδους νηστείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement