Η δύναμη των social media και η μούγκα του Σωτήρη…

Advertisement

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Δεν θέλω να το παινευτώ, αλλά γουάτ δε φακ, γιατί όχι; Εγώ ήμουνα που αμφισβήτησα πρώτος το ιερό τοτέμ Σωτήρης Τσιόδρας, γράφοντας στο φέηζμπο στις 30 Μαρτίου:..

Πριν από κάνα εννιάμηνο, έτσι και αμφισβητούσες την αυθεντία του Σωτήρη Τσιόδρα, έπεφτε το μαύρο φίδι και σε δάγκωνε!
Κάποια γίδια σαν εμένα που το αποτολμούσαν, τρώγανε πατσαβουριά, ακόμη και από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ορκίζονταν στη φιλία τους.
Και κάναμε υπομονή…
Γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά, ότι η εικόνα του καλοκάγαθου μεσσία της ιατρικής που θα έσωζε την πατρίδα και τις ζωές μας από την πανδημία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά, ότι ο «Σωτήρης» δεν ήταν τίποτα παραπάνω από παιχνιδάκι στα χέρια της κυβέρνησης
Και τίποτε λιγότερο από ενεργούμενο στα άμφια της εκκλησίας.
Και όπου του δείχνανε να πάει, πήγαινε».Αυτά έγραψα προ εννιαημέρου και εν ριπή οφθαλμού, σαν να είχα δώσει κάποιο αόρατο σύνθημα βγήκε ένας σωρό κόσμος και τα ‘χωσε στον πατέρα του έθνους.
Κόσμος και ντουνιάς.
Λες και του το φυλάγανε τόσον καιρό και απλώς έπρεπε να βγει κάποιος μπροστά και να κάνει την αρχή.

Advertisement

Το άμεσο αποτέλεσμα;
Μέσα σε ένα διήμερο-τριήμερο, σκουπίδι έγινε η δημόσια εικόνα που με τόσο κόπο είχαν φιλοτεχνήσει ο «πες κι εσύ Σωτήρη» και τα απανταχού τσιοδράκια.

Το έμμεσο αποτέλεσμα;
Ξαφνικά, από εκεί που δεν μαθαίναμε ούτε σύμφωνο ούτε φωνήεν από τα πεπραγμένα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (πουλί πετούμενο πέρναγε απ’ έξω και το ντουφεκάγανε!), έσκασε διαρροή ότι ο Τσιόδρας και άλλα έξι μέλη αυτής διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας για το άνοιγμα των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα. Και μάλιστα ο Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», από τη στιγμή που με το άνοιγμα των σχολείων «αυξάνεται σημαντικά η κινητικότητα σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες»…

Έτσι ακριβώς, καλά τα διαβάζετε. Ρεπορτάζ έγκυρων ενημερωτικών μέσων είναι, δεν τα βγάλανε απ’ το κεφάλι τους οι δημοσιογράφοι. Κάποιος τους τα είπε, κάποιος τους ενημέρωσε, κάποιος τους τα εξήγησε και αυτή τη φορά δεν συμπλήρωσε στο τέλος των φράσεών του το μαγικό off the record. Μη σου πω ότι τους πίεσε κιόλας να τα γράψουν με το νι και με το σίγμα και να μην παραλείψουν ούτε περισπωμένη!

Advertisement

Πράγμα που μας οδηγεί σε δύο συμπεράσματα, αλληλένδετα το ένα με το άλλο:
Πρώτον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάτι παραπάνω από σημαντική δύναμη και δεύτερον όταν σφίγγουν τα γάλατα φυτρώνει σπονδυλική στήλη ακόμη και στα πιο ταπεινά μαλάκια!

Το πρώτο το γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό όσοι και όσες δραστηριοποιούμαστε στα social media και το έχουν αποδείξει οι απανωτές πιρουέτες της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα. Όταν αρχικώς κάνει την πάπια, για να σπεύσει σε πυροσβεστική παρέμβαση μόλις φουντώσει το κύμα αγανάκτησης σε τουίτερ και φέηζμπο…

Το δεύτερο, προέκυψε ως συνέπεια του πρώτου και μας λέει για μια ακόμη φορά ότι και ο άγιος φοβέρα θέλει. Θέλει να τον ζορίσεις ρε φίλε, θέλει να τον προγκήξεις, θέλει να τον σκουντήξεις. Για να πάψει να κρύβεται πίσω από την αυθεντία και την επιστημοσύνη και να πει πέντε αλήθειες, έστω και καλυβόμενες που θα λέγανε και οι ειδικοί φρουροί της Κρήτης.

Advertisement

Να τα βλέπουμε αυτά, να τα θυμόμαστε και άμα χρειαστεί, άμα ξαναβουλώσουν τα στόματα να τρίψουμε σε μερικές μούρες. Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με γριπούλα (ε, Σωτήρη;), με πανδημία έχουμε να κάνουμε που απειλεί να μας στείλει όλους και όλες στο μνήμα…

το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement