Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής, Γ. Αγγελούσης

Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του

Advertisement

Την Δευτέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες περιορισμούς λόγω Covid-19, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γιάννη Αγγελικούση, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση.

Η οικογένεια παρακαλεί θερμά να μην παρευρεθεί κανείς στη νεκρώσιμη ακολουθία ή στην ταφή, ούτε και εξ αποστάσεως, στην προσπάθεια να μην τεθεί η υγεία κανενός σε κίνδυνο. Σύντομα θα αναρτηθεί ειδική σελίδα στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας για να δεχθεί συλλυπητήρια μηνύματα που θα μεταφερθούν στην οικογένεια. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές, στη μνήμη του Γιάννη Αγγελικούση, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, νοσοκομείο με το οποίο διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς και υποστήριζε ο εκλιπών. Λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 10 Απριλίου το πρωί ενώ νοσηλευόταν από τις 20 Μαρτίου σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας μετά από καρδιακή προσβολή.

Advertisement

Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγελικούσης

Ο Γιάννης Αγγελικούσης,  επικεφαλής  του  «Angelicoussis Shipping Group», γεννήθηκε το 1948, στoν Πειραιά. Γιος του Αντώνη Αγγελικούση και της Μαρίας Παπαλιού, με καταγωγή από την Χίο. Με την εταιρεία άρχισε να ασχολείται από το 1973 ενώ το 2001 απέκτησε το σύνολο των μετοχών της οικογενειακής  εταιρείας. Σημειώνεται ότι η αδελφή του Άννα Αγγελικούση, αποτελεί και αυτή μια από τις ισχυρές γυναίκες της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας και αποχώρησε από τον οικογενειακό όμιλο το 2000 και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.),

Ο όμιλος Αγγελικούση ξεκίνησε με το πρώτο ποντοπόρο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου το 1948 ενώ τοποθέτησε την πρώτη παραγγελία για νεότευκτο πλοίο το 1965 και το παρέλαβε το 1968 Από τότε και μέχρι το 1985 τοποθέτησε παραγγελίες για 28 νεότευκτα bulk carriers  στα γιαπωνέζικα ναυπηγεία Ishikawajima – Harima Heavy Industries Co. Ltd.

To 1993 o Γιάννης Αγγελικούσης ο οποίος συμμετείχε στις δραστηριότητες του Ομίλου από το 1973  τοποθέτησε μια παραγγελία για πέντε capesize bulk carriers στα ναυπηγεία  Hyundai Heavy Industries Co., Ltd και επρόκειτο  για τα μεγαλύτερα πλοία που είχε παραγγείλει ποτέ έλληνας εφοπλιστής μέχρι τότε.

Advertisement

Από το 1996 ο όμιλος εισέρχεται και στα δεξαμενόπλοια με το πρώτο VLCC πλοίο να ναυπηγείται για λογαριασμό του Ομίλου το 2000. Το 2003 αρχίζει η είσοδος στο νέο κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers).

To 2008 για πρώτη φορά αναλαμβάνει ρόλο στον όμιλο η Μαρία Αγγελικούση κόρη του Γιάννη Αγγελικούση

Σήμερα ο όμιλος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ελέγχει ένα στόλο από 139 πλοία (bulk carriers, δεξαμενόπλοια, LNG Carriers) και επιπλέον 15 υπό ναυπήγηση. Απασχολεί  7.480 αργαζόμενους εκ των οποίων το 93% είναι πληρώματα και το υπόλοιπο 7% απασχολείται sτα γραφεία.

Advertisement

Ο  όμιλος «Angelicoussis Shipping Group» συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρίες «Maran Dry Management Inc., «Maran Gas Maritime» και «Maran Tankers Management».Περιλαμβάνει επίσης τις θυγατρικές MARAN SHIP SUPPLIES PTE LTD, FRIENDLY MARITIME SERVICES INC, MARAN ASIA PTE LTD. και MARAN (UK) LIMITED.

O Ιωάννης Αγγελικούσης εμφανίζεται κάθε χρόνο στη λίστα του Lloyd’s με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2010 ήταν στην 6η θέση, το 2011 στην 9η, το 2012 στην 4η θέση, το 2013 στην 5η θέση[18], το 2014 στην 4η[19], το 2015 στην 5η[20], το 2016 στην 7η το 2017 στην 8η, το 2018 στην 6η[23] και το 2019 στην 7η, όπως και το 2020.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης διετέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Advertisement

Τον Φεβρουάριο του 2013 συστάθηκε το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, το οποίο έχει να επιδείξει ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο.

Δήλωση Θεόδωρου Βενιάμη, προέδρου της ΕΕΕ

«Σήμερα χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν αγαπητό φίλο, έναν ευπατρίδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, για την απώλεια του Ιωάννη Αγγελικούση.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, τονίζει, «υπήρξε άξιος συνεχιστής των παραδόσεων της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και μεγαλούργησε σε ένα έντονο διεθνές ανταγωνιστικό  περιβάλλον, κρατώντας πάντοτε  ψηλά την σημαία της πατρίδας  και αγκαλιάζοντας τους Έλληνες ναυτικούς και την ελληνική ναυτοσύνη. Διακρίθηκε διεθνώς για τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του επιλογές και επιτεύγματα».

Advertisement

«Ο Γιάννης θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας φωτεινός φάρος μιας ναυτιλίας  που στηρίζεται στον άνθρωπο και δημιουργεί για τον άνθρωπο!», συμπληρώνει.

«Εκφράζω στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του μοναχοκόρη Μαρία, στους οικείους του και στους συνεργάτες και εργαζόμενους στην εταιρεία του, τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά μου καθώς και όλων των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που τίμησε με τη συμμετοχή του για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, που θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους της.

Γιάννη, καλό ταξίδι!», καταλήγει στην ανακοίνωσή το ο κ. Βενιάμης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement