Η άγνωστη ζωή της Μαρία Κάλας – Τα σεξουαλικά βασανιστήρια στα χέρια του Ωνάση, η εκμετάλλευση των γονιών της και το άδοξο τέλος

Advertisement

Συνταρακτικές λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της Μαρίας Κάλλας φέρνει στο φως μια νέα βιογραφία για την μεγαλύτερη σοπράνο του 20ου αιώνα.

Η συγγραφέας Λίντσι Σπένς έγραψε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Cast A Diva: Η άγνωστη ζωή της Μαρία Κάλας» βασίζει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη σχέση της σοπράνο με τον πρώτο της σύζυγο, τον Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και τους γονείς της, σε μια σειρά από αδημοσίευτες ως σήμερα επιστολές της.

Nέο βιβλίο με τίτλο «Cast A Diva: Η άγνωστη ζωή της Μαρία Κάλας»

Σε ό, τι αφορά τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Μαρία Κάλλας αποκαλύπτει τη φρίκη που περνούσε στο πλάι του Έλληνα κροίσου, με μια τους συνάντηση, το 1966 να ενέχει τόση βία, που όπως περιγράφει η ίδια, κινδύνευσε ακόμη και η ζωή της.

Η συγγραφέας υποστηρίζει, βασισμένη στις σελίδες ημερολογίου μιας από τις καλύτερές της φίλες, πως ο Ωνάσης την νάρκωνε, «κυρίως για σεξουαλικούς σκοπούς – (ενέργειες) που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ως βιασμός». Σε γράμμα προς την γραμματέα της, η Μαρία Κάλλας αναφέρει: «Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει (ο Ωνάσης) και να ξεκινήσει και πάλι να με βασανίζει».

Advertisement

Στα νέα ντοκουμέντα από την ταραχώδη ζωή της Μαρίας Κάλλας, αποκαλύπτεται και η τραυματική σχέση της με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι.

«Ο σύζυγός μου εξακολουθεί να με κοροϊδεύει αφότου έκλεψε τη μισή μου περιουσία, βάζοντας όλα τα χρήματα στο όνομά του από την ημέρα που παντρευτήκαμε… ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα» έγραφε η σοπράνο και σημείωνε δηκτικά πως ο σύζυγός της «περνιέται για εκατομμυριούχος, αλλά δεν έχει δεκάρα».

Άλλο γράμμα της Μαρίας Κάλλας περιγράφει την βαθιά προσβλητική σχέση που είχε με τον τότε πρόεδρο της μουσικής σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, έναν παντρεμένο άνδρα που έστρεψε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό οργανισμό εναντίον της, αφού τον απέρριψε ερωτικά. Σε επιστολή της προς τον νονό της, έλεφε: «Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Έτσι, φυσικά, καθώς δεν ένιωθα το ίδιο, στράφηκε εναντίον μου».

Advertisement

Η Σπενς μιλώντας στον Guardian αποκάλυψε πως απέκτησε πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή προσωπικών επιστολών της Μαρίας Κάλλας, σκορπισμένη σε διάφορα αρχεία, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Μαρία Κάλλας μισούσε τη μητέρα της

Ανάμεσα σε όσα αποκαλύπτονται είναι και η ιδιαίτερα άσχημη συμπεριφορά της μητέρας της, όταν η οικογένεια της Μαρίας Κάλλας βρισκόταν ακόμη στην Ευρώπη. «Η Κάλλας μισούσε την μητέρα της, η οποία δούλευε ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του Πολέμου, επειδή προσπάθησε να την προωθήσει σε στρατιώτες των Ναζί», υποστηρίζει σήμερα η Σπενς.

Το βιβλίο αποκαλύπτει πως η μητέρα της πουλούσε ιστορίες της κόρης της στον Τύπο και την εκβίαζε με αυτές προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της. Γράφοντας στη διάσημη κόρη της, η μητέρα της Μαρία Κάλλας έλεγε: «Ξέρεις τι κάνουν οι κινηματογραφικοί αστέρες με ταπεινή καταγωγή μόλις γίνουν πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα χρήματά τους για να φτιάξουν ένα σπιτικό για τους γονείς τους και να τους κακομάθουν με λούσα… τι έχεις να πεις γι’ αυτό Μαρία;». «Αν υπήρξε αληθινή μητέρα για μένα εδώ και πολύ καιρό, θα την αγαπούσα» φαίνεται να λέει η Μαρία Κάλλας ως απάντηση.

Advertisement

Αντίστοιχα, ούτε ο πατέρας της, της φέρθηκε όπως της άξιζε. Στο βιβλίο περιγράφεται πως της έγραψε ένα γράμμα στο οποίο υποστήριζε πως πέθαινε σε κάποιο φτωχικό νοσοκομείο, με απότερο σκοπό να της αποσπάσει χρήματα. «Στην πραγματικότητα δεν είχε παρά μια κοινή, ασήμαντη ασθένεια» σημειώνει η συγγραφέας της βιογραφίας της Μαρίας Κάλλας.

«Έχω βαρεθεί τον εγωισμό των γονιών μου, την αδιαφορία τους απέναντί μου. Δεν θέλω να έχω σχέσεις μαζί τους. Ελπίζω μόνο να μην το πάρουν είδηση οι εφημερίδες. Τότε θα καταραστώ την ώρα και τη στιγμή που είχα ποτέ γονείς» έγραφε η ίδια η Μαρία Κάλλας για τους γονείς της.

Η βεντέτα με την Ιταλίδα Σοπράνο Τεμπάλντι

Στο βιβλίο όμως δίνονται περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη θρυλική βεντέτα ανάμεσα στην Μαρία Κάλλας και την αντίζηλό της, Ρενάτα Τεμπάλντι. Ο αστικός μύθος θέλει την Μαρία Κάλλας να συγκρίνει τις φωνές τους, χαρακτηρίζοντας τη δική της ως ακριβή σαμπάνια και της αντιζήλου της, ως μια απλή κόκα κόλα. Η ίδια βέβαια η σοπράνο ισχυρίστηκε πως δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και αντιθέτως παρομοίαζε τη φωνή της Τεμπάλντι με ένα καλό κονιάκ.

Advertisement

Μπορεί λοιπόν οι δυο καλλιτέχνιδες να αρνήθηκαν πως υπήρχε κόντρα ανάμεσά τους, ωστόσο στα νέα ντοκουμέντα του βιβλίου, φαίνεται πως η Μαρία Κάλλας ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εμμονή της Τεμπάλντι στο πρόσωπό της.

Σε επιστολή που χρονολογείται από το 1957, αποκαλύπτεται η τεράστια αντιπάθεια που έδειχνε η ελληνοαμερικανική κοινότητα στο πρόσωπο της Ελληνίδας σοπράνο. Η Μαρία Κάλλας υποστήριζε λοιπόν πως αυτό ήταν μέρος του σχεδίου της αντιζήλου της, προκειμένου να αναρριχηθεί επαγγελματικά ως το αντίπαλον δέος της. «Έχω βαρεθεί με όλες αυτές τις εμετικές υποθέσεις της Ρενάτα» έγραφε η Μαρία Κάλλας. «Του Θεού δεν του αρέσουν τέτοιες μέθοδοι που αποσκοπούν στη δημοσιότητα, μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον μου» συνέχιζε.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Μαρίας Κάλλας

Το βιβλίο όμως ρίχνει φως και στα προβλήματα υγείας που ταλαιπώρησαν τη Μαρία Κάλλας ως τον θάνατό της, το 1977, σε ηλικία μόλις 53 ετών. «Εντόπισα ένα νευρολόγο που την παρακολουθούσε πριν τον θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από νευρομυική διαταραχή, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘50, ωστόσο τότε οι γιατροί την χαρακτήριζαν απλώς “τρελή”. Αυτό εξηγεί επίσης πως έχασε τη φωνή της, κάτι που ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα της» λέει η συγγραφέας.

Advertisement

«Μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, βασιζόταν στην αποξενωμένη αδερφή της, Τζάκι και την φίλη της, Βάσω Δεβετζή προκειμένου να προμηθεύεται παυσίπονα. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες, αλλά ήθελα να της δώσω τη φωνή της» σημειώνει σήμερα η Σπενς αναφορικά με το νέο βιβλίο για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement