Πάμε σε 4ήμερη εργασία, 10ωρο και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Φωτ. Eurokinissi
Advertisement

Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στα εργασιακά η κυβέρνηση με 4ήμερη εργασία και 10ωρο

Οι αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση ανοίγουν παράθυρο για τετραήμερη εργασία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε παράλληλα τους βουλευτές του κόμματος ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά προστατεύει τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη δεκάωρη εργασία, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτή θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και απέρριψε ως «fake news του ΣΥΡΙΖΑ» τις καταγγελίες περί κατάργησης του οκταώρου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η δεκάωρη απασχόληση θα εφαρμόζεται «μόνο με συλλογική συμφωνία ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή». «Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί τετραήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης» σημείωσε. «Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε τετραήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Αυτοί που μας κατηγορούν, θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Advertisement

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι στις ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και «σημαντικές φιλεργατικές διατάξεις», όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας (μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες).

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζόμενους με τηλεργασία (δικαίωμα αποσύνδεσης), «θετικά μέτρα» για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, αύξηση των υπερωριών και καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

«Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του. «Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών, όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή» συμπλήρωσε.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement