Η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης θέλει τον φορτιστή της

Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλοντας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η ηλεκτροκίνηση, προγραμματίζουν τα επόμενα χρόνια να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αναλυτές αναφέρουν ότι περισσότερα από 50 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια παγκοσμίως, ενώ μέχρι το 2030 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 130 εκατομμύρια οχήματα.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι κατασκευάστριες εταιρείες να είναι διατεθειμένες να επενδύσουν από 110 έως 180 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 στο τομέα της ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να βελτιωθούν τα ηλεκτρικά μοντέλα, Μέρος του συνολικού πλάνου τους είναι και η αύξηση των σταθμών φόρτισης σε δημόσιους χώρους.

Advertisement

Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αποτελεί σημείο συζήτησης πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και προκλήσεων για τις ιδιωτικές εταιρείες που στοχεύουν στην αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά στον τομέα της ενέργειας.

Ήδη μεγάλες εταιρείες υγρών καυσίμων έχουν εντάξει στα πλάνα τους και το κομμάτι της φόρτισης, με ταχυφορτιστές που θα μπορούν να γεμίζουν τις μπαταρίες, την ίδια στιγμή που ο οδηγός θα κάνει μια σύντομη στάση για να πιει τον καφέ του ή να ξεκουραστεί από το ταξίδι.

Σήμερα η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται υψηλή. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται σύντομα να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και των προσφορών.

Advertisement

Όλα ξεκινούν από την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα ηλεκτρικά οχήματα πόλης έχουν σήμερα αυτονομία 250-300 χιλιομέτρων, που θεωρούνται υπεραρκετά για έναν εργαζόμενο που πηγαίνει στη δουλειά του και θέλει να καλύψει τις μετακινήσεις της οικογένειας του στη διάρκεια της εβδομάδας.

Στα μεγαλύτερα οχήματα η αυτονομία είναι περίπου 400-500 χιλιόμετρα με κάθε πλήρη φόρτιση. Για την πυκνότητα των σημείων φόρτιση αναλυτές και ειδικοί έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ταχυφορτιστών στις Εθνικές Οδούς, ώστε κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μπορεί πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement