Συνελήφθη στη Βραζιλία ο ιταλός μαφιόζος Ρόκο Μοράμπιτο

Advertisement

Ο Ρόκο Μοράμπιτο, ιθύνων νους συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, καταζητούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, που διέφευγε τη σύλληψη αφότου απέδρασε από ουρουγουανή φυλακή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2019, συνελήφθη χθες Δευτέρα στην πόλη Ζουάου Πεσόα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Ο φερόμενος ως εκ των επικεφαλής της Ντράνγκετα -της μαφίας της Καλαβρίας- συνελήφθη «μαζί με άλλον έναν φυγά Ιταλό», η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, έπειτα από «κοινή έρευνα» των αρχών της Βραζιλίας και της Ιταλίας, ανέφερε η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Προχθές Κυριακή «ομάδα ιταλών αστυνομικών του κεντρικού γραφείου της Ιντερπόλ στη Ρώμη, που συμμετείχε στην έρευνα, καθώς και των καραμπινιέρων, μετέβη στη Βραζιλία ενόψει της σύλληψης», συνέχισε.

Advertisement

Ο Ρόκο Μοράμπιτο είναι ο δεύτερος πλέον καταζητούμενος κακοποιός στην Ιταλία, εξήγησε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Υπάρχουν ίχνη του Ρόκο Μοράμπιτο στην οργάνωση της εμπορίας ναρκωτικών μεταξύ της Βραζιλίας και της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1990», πάντα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία, που ανήγγειλε πως σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει λεπτομερώς την επιχείρηση.

Το βραζιλιάνικο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του 54χρονου δυνάμει κόκκινης ειδοποίησης της Ιντερπόλ, στην οποία αναφέρεται πως ανήκε από το 1988 μέχρι το 1994 σε εγκληματική οργάνωση επιδιδόμενη σε διακίνηση ναρκωτικών διεθνώς.

Advertisement

Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι προχώρησε στη μεταφορά ναρκωτικών στην Ιταλία και στην πώλησή τους στο Μιλάνο και ότι αποπειράθηκε να εισαγάγει από τη Βραζιλία 592 κιλά κοκαΐνης το 1992 και 630 κιλά κοκαΐνης το 1993.

Ο Ρόκο Μοράμπιτο καταζητείτο από το 1995 από την ιταλική αστυνομία, καθώς κατηγορείται για σύσταση και συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ έχει καταδικαστεί ερήμην να εκτίσει κάθειρξη 28 ετών, ποινή που αργότερα έγινε ακόμη βαρύτερη, φθάνοντας τα 30 χρόνια.

Ο Ιταλός, που συγκαταλεγόταν στους δέκα πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στον κόσμο, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2017 σε ξενοδοχείο στο Μοντεβιδέο, αφού διέμεινε για 13 χρόνια με ψεύτικη ταυτότητα στο ακριβό θέρετρο Πούντα δελ Έστε, 140 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Advertisement

Είχε εξασφαλίσει το 2004 χαρτιά από τις αρχές της Ουρουγουάης, παρουσιάζοντας βραζιλιάνικο διαβατήριο με το ονοματεπώνυμο Φρανσίσκου Καπελέτου. Αλλά η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε όταν έγραψε την κόρη του στο σχολείο με το πραγματικό της όνομα.

Η ουρουγουανή δικαιοσύνη ενέκρινε την έκδοσή του στην Ιταλία το 2018, αλλά, τον Ιούνιο του 2019, κατάφερε να αποδράσει από την κεντρική φυλακή του Μοντεβιδέο και παρέμενε έκτοτε φυγάς.

Ο Ρόκο Μοράμπιτο είχε καταφέρει να ξεφύγει από επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψή του το 1994 στο Μιλάνο, όπου είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «ο βασιλιάς της κοκαΐνης». Με καταγωγή από το Άφρικο, χωριό της Καλαβρίας, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα στελέχη της φράξιας «Άφρικο Νουόβο».

Advertisement

Η Ντράνγκετα κατά ορισμένους αναλυτές τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει την Κόζα Νόστρα, με άλλα λόγια έχει γίνει πλέον η ισχυρότερη οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία και μια από τις ισχυρότερες σε όλο τον κόσμο.

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement